Beeld in de berm: Herbert Nouwens

Zeven jaar geleden zorgde de Rijksgebouwendienst voor kunstwerken bij alle nieuwe gevangenissen in Nederland. Voor de ingang van de penitentiaire inrichting in Zoetermeer, midden op een grasveld, staat 'Gesloten huis'. Het beeld bestaat uit twee vormen van roestend staal. Een staande vorm van negen meter hoog en 32 ton zwaar, en een kleiner, liggend deel dat nog het meest doet denken aan een omgevallen koffer. Samen zijn ze indrukwekkend in omvang en eenvoud. Het grote deel heeft dichtgelaste gaten aan de platte kant, een egaal ronde achterkant en flinke plooien aan de zijkant. Hoe krijg je zulk dik plaatstaal zo verbogen?

De vorm kreeg Herbert Nouwens als het ware aangeboden. Het is de voorsteven van een schip dat een frontale aanvaring heeft gehad. "De neus, de eerste meters van het schip, is helemaal in de kreukels geraakt", vertelt hij. "Dat zijn de plooien die je ziet. Ik heb het geheel rechtop gezet, maar vond het toen nog niet hoog genoeg voor deze plek. Mijn beeld moet concurreren met een heel krachtig gebouw, dus daar moet je iets groots tegenover stellen. Toen heb ik er nog anderhalve meter onder gelast. Daarvoor moest ik een staalplaat kromtrekken in dezelfde grondvorm als dit deel van het schip. Heel spannend, want als staal eenmaal verbogen is, krijg je het nooit meer recht. Het moest dus precies goed zijn. Ik heb met krijt strepen op de plaat gezet, heb mijn kleine mobiele kraan – mijn kraan pakt zeven ton – erop gereden en ben gaan trekken. Op drie centimeter na kreeg ik 'm passend. Het was het moment van mijn leven. Kennelijk heb ik het vak van smid toch in mijn vingers, ook al ben ik beeldend kunstenaar en geen hoefsmid, zoals mijn opa of loodgieter zoals mijn vader. Maar ik ben natuurlijk wel tussen het ijzer geboren en opgegroeid, zoals de zoon van een timmerman tussen de houtkrullen."

"Het schip met averij kreeg ik tegen schrootprijs aangeboden van een grote scheepswerf, waar ze weten dat ik met dit soort vormen werk. Dat is erg aardig, want hoe eerder hun werkvloer leeg is hoe beter. Het is in feite alleen maar lastig voor ze. Maar ze gunnen mij zo'n stuk omdat ze weten dat ik daar liefde voor heb.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden