Beeld in de berm: Henk de Koning

Dit beeld verbeeldt precies wat het voorstelt. Een schakel. Een verbinding vanaf het oude land bij Enkhuizen naar het nieuwe land bij Lelystad. De dijk die deze schakel vormde, werd op 14 december in 1976 officieel geopend door prins Claus. Dat was ook het moment dat het beeld werd onthuld.

Karin van Munster

In de weken daarvoor was de schakel in record tempo opgetrokken. In de ijzige kou hadden dijkwerkers man en macht ingezet om het beeld op te bouwen uit dezelfde basaltblokken die ze eerder bij de aanleg van de dijk hadden gebruikt. De bedenker van het beeld, Henk de Koning, kwam elke dag kijken. Hij was van huis uit cineast, maar al jaren ontwerper bij Zuiderzeewerken, een instituut dat later opging in Rijkswaterstaat. De Koning ontwierp destijds alle omslagen voor boeken, nota's en brochures en maakte films over alles wat met de Zuiderzeewerken te maken had, onder andere over het leven van Lely. Ook kreeg hij de opdracht om het trappenhuis in het gebouw De Waterwijzer in Lelystad te beschilderen. Hij deed dit door een oude landkaart van Nederland minutieus op de muren te kopiëren. Iets dergelijks had hij eerder gedaan in het monumentje op de Afsluitdijk, daar waar ook nu nog een restaurant en een uitkijkpost is.

Het basalten beeld van de schakel op de dijk was zo snel klaar, dat zijn vrouw zich wel eens hardop afvroeg hoe lang het zou blijven staan. ,,Oh, dat beeld overleeft mij wel', was het antwoord van De Koning en dat bleek waar. Twee jaar geleden stierf Henk de Koning, zestig jaar oud. Het beeld staat nog fier overeind. 's Winters belaagd door kruiend ijs, zomers een aanleglaats voor bootgasten. Voor familie en vrienden van De Koning is het beeld nu een plek om 'even te zwaaien'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden