Beeld in de berm: Hans Mantje

,,Eigenlijk is ie in de vroege avond op z'n mooist', zegt beeldhouwer Hans Mantje. ,,Op de rand van schemering. Dan zie je de overgang van het ene licht naar het andere. Van de weerspiegeling van het buitenlicht, naar het licht dat 's avonds van binnen uit het beeld komt.'

Het beeld 'Quod attestor' - hetgeen ik getuig -, is bedoeld als een soort lichtend baken. Dag en nacht waakt de twaalf meter hoge zuil over de omgeving, en in het bijzonder over de huisvuilcentrale die hier in 1994 is neergezet. Het ultramoderne bedrijf, dat eveneens dag en nacht in werking is, wilde af van het imago 'een afvalcentrale is een vies ding', en besloot het hele proces van verwerking van huisvuil transparant te maken. Tijdens rondleidingen kan het publiek zien hoe milieuvriendelijk dit hightech bedrijf zijn werk doet. Een deel van het vuil wordt ter plekke tot compost verwerkt en met de verbranding van overig vuil wordt energie aan het Noord-Hollandse stroomnet geleverd. De route die het publiek tijdens de rondleiding volgt, wordt gemarkeerd door negen kunstwerken. 'Quod attestor' is het eerste beeld, dat als poortwachter is geplaatst aan het begin van de toegangsweg naar het fabrieksterrein.

Overdag weerspiegelt het beeld zijn omgeving in bronskleurig glas. 's Avonds geeft de zuil van binnenuit licht. Bovenop de stalen constructie is een schaal geplaatst. Op de rand daarvan zien we, in brons uitgevoerd, drie formules uit de natuur- en scheikunde: de stralingswet van Stefan-Boltzmann, een wet uit de magnetostatica met betrekking tot uitwendige stromen en magnetische veldsterkte en de Wet van Bernouilli. Deze wetten spelen een rol bij de aansturing van de verbrandingsprocessen in de centrale. Helemaal bovenop schittert nog een ander symbool: de transformatiepijl. Volgens Hans Mantje 'een teken van toekomst en energie'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden