Beeld in de berm: Hans Koetsier

Deze letter A, gehakt uit beton, is zeven meter hoog en negen meter breed. Als een poort staat de markering langs een van de twee belangrijkste invalswegen naar Almere. Iedere passant denkt natuurlijk meteen aan de A van Almere, maar de kunstenaar heeft meer van dit soort reusachtige letters uitgevoerd en koos daarbij uit de letters van zijn eigen naam: Hans Koetsier.

Koetsier was vooral een conceptueel kunstenaar. Dat betekent dat een groot deel van zijn projecten nooit werd uitgevoerd. Dat was ook vaak helemaal niet de bedoeling. Bij het idee om de berg Fuji een meter lager te maken, of om een krant van vanille-ijs te scheppen, ging het Koetsier vooral om de gedachte -om de voorstelling die je je van zo'n concept kunt maken. Wat Koetsier vaak wel liet uitvoeren, waren teksten. De zin 'Ik lijd verschrikkelijk' was bijvoorbeeld in de lucht te zien op een doek achter een vliegtuigje. Een tweede vliegtuigje met zijn naam vloog erachteraan.

Dat deze grote A bij Almere door zijn grijze kleur toch niet echt de aandacht trekt, beviel het bedrijf Active Voice maar matig. Het telecommunicatiebedrijf in Almere benaderde de gemeente én de erven van Hans Koetsier met de vraag om het kunstwerk te mogen adopteren. Ze willen de letter schoonmaken, een opvallende kleur geven en voortaan onderhouden. Uiteraard omdat het hier een A betreft, een verwijzing naar de naam van het bedrijf. Maar ook vindt de directeur van Active Voice dat Almere beter verdient: ,,Buitenstaanders denken vaak dat het in Almere een grijze betonnen boel is, en dit grijze betonnen beeld bevestigt dat. Maar wij werken en wonen hier met zoveel plezier en dát zou die letter eigenlijk moeten uitstralen.'

Het plan voor adoptie ligt al anderhalf jaar op diverse vergadertafels, maar alle betrokkenen zijn er nu uit. Vanaf volgend voorjaar zal de A van Hans Koetsier okergeel zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden