Beeld in de berm: G. Koopman en F. Bolink

Dat dit beeld op deze plek staat heeft meer met toeval te maken dan met weloverwogen kunstbeleid. Het ging zo. Er zou een rotonde komen op een kruising van wegen, op de grens van industrieterrein en chique nieuwbouw. Die rotonde kwam precies op de plek waar ooit de voormalige provinciale weg Culemborg binnenkwam. Dit was voor de verkeersambtenaar die zich met de herinrichting van het kruispunt bezighield reden om iets groots op de rotonde te willen plaatsen. Het liefst een boom: een herkenningspunt als begin van de stad. Maar de grond op deze plek bleek vervuild en het plaatsen van een grote boom zou een dure geschiedenis worden. Daarop kwam de ambtenaar, op bezoek in Haaksbergen, ineens een glazen bos tegen. Het bleek een kunstwerk te zijn van het duo G. Koopman en F. Bolink.

Eén zo'n glazen boom: dát is de oplossing voor mijn probleem, dacht de Culemborger en plaatste een bestelling bij de Overijsselse kunstenaars. Die weigerden echter. ,,Een glazen boom op een rotonde, dat zet geen zoden aan de dijk'', vonden ze en deden een ander voorstel: een reusachtige roestvrijstalen tafel, met op één van de hoeken een roestvrijstalen huisje, waaruit een gouden rookpluimpje kwam. Ja, maar nu moet ik de kunstcommissie inschakelen, dacht de verkeersambtenaar, want een glazen boom kan ik wel voor mijn rekening nemen, maar een tafel met een huisje en een rookpluim...

Gerard Koopman herinnert zich de daaropvolgende bijeenkomst met een kunstcommissie die niet op haar achterhoofd was gevallen: ,,Men keek naar het ontwerp en stootte elkaar aan: 'Dat is gejat. Het is precies dat huisje uit de Noordoostpolder'.'' Een zucht van verlichting ging door de commissie, toen bekend werd dat de makers van deze tafel met huisje dezelfden waren als van het huisje in de polder.

,,Wij zijn nu eenmaal verslingerd aan bepaalde beelden'', legt Koopman uit. ,,Zo'n tafel hebben we al vaker gebruikt, en ook dit rookpluimpje draait met de wind mee, net als de pluim in de polder.''

Het beeld werd op een heuveltje geplaatst. Net niet te hoog voor de maaimachine. De vier blauwe verkeersborden rondom, detoneren voor de verandering nu eens niét. In Culemborg lijkt iedereen gecharmeerd van het beeld. De eerste bruidsparen zijn al op de heuvel gesignaleerd.

F. Bolink en G. Koopman zijn van huis uit architecten, maar vinden het eigenlijk leuker om beelden te maken. Vooral in Twente, de streek waar dit duo woont, zijn verschillende kunstwerken van hen te vinden. Ze maken het liefst herkenbare dingen waar bij nader inzien iets wonderlijks mee aan de hand is. Zo staan er in Enschede twaalf bomen van glas, bij Hellendoorn twee hoofden met een loopbrug en in Deventer een paard dat halverwege kar wordt.

Vandaag wordt in Eibergen hun nieuwste beeld onthuld: een tafel van brons, met daarop een pot die er bijna afvalt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden