Beeld in de berm: Freek Prins

,,Tja, die lampionnetjes', zegt architect Freek Prins. ,,Het is grappig dat die twee sprieten eigenlijk het enig opvallende element vormen van een enorme transformatie die deze weg heeft ondergaan. We hebben indertijd Harderwijk willen inpakken met een extreem lang geluidwerend scherm. Het is maar liefst zeven kilometer lang, maar dat valt niemand op. Dat komt doordat het helemaal groen is. Acacia's aan de ene kant en veldesdoorns aan de andere kant, beleggen als het ware een boterham van geluidwerend cortènstaal. Niemand die dit scherm opmerkt. Maar de sprieten bij Harderwijk onthoudt bijna iedereen. Mijn ontwerp staat haaks op wat er tegenwoordig aan geluidwerende voorzieningen wordt geplaatst: het één schreeuwt nog harder dan het ander. Deze groene wal getuigt van een terughoudende visie.'

Karin van Munster

Ondanks alle bescheidenheid vallen de lantaarnpalen bij Harderwijk dus toch op. Bijna iedereen die erlangs rijdt snapt dat hier een kunstenaar aan het werk is geweest. Architect Freek Prins beschouwt zijn creatie als een toegepast kunstwerk . Juist doordat je met die kilometers lange groene wal de normale oriëntatie in het land mist, moest er een duidelijke markering komen die automobilisten tijdig op de afslag naar Harderwijk zou wijzen. Prins bedacht twee lantaarnpalen met 'een spannende zwiep', aan weerskanten van het viaduct over de provinciale weg tussen Ermelo en Harderwijk. Ze zijn zo hoog dat ze al van grote afstand opvallen. De twee smal toelopende sprieten zijn afgetopt met een Chinees aandoende lamp, eerder een soort lampion. Dit subtiele armatuur vond Prins in de catalogus van een Finse fabrikant. De totale hoogte van de palen is dertig meter. Aanvankelijk lastig voor de gemeente wanneer een van de lampen kapotging, want de hoogwerker van de brandweer kwam net iets tekort. Inmiddels heeft de brandweer een hogere ladder, maar zijn ook de lampen vervangen door exemplaren met een welhaast eeuwig leven.

De twee lantaarnpalen zijn van cortènstaal en 'gevouwen' door een Nederlandse mastenfabriek. Over de hele naad, van onder tot boven, is een strip van roestvrij staal aangebracht. Dit zacht glanzende materiaal laat als het meezit, de sprieten over de hele lengte oplichten door de weerkaatsing van zon- of lamp licht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden