Beeld in de berm: Frans van der Veer

Er gaan allerlei verhalen over dit beeld. Over 'het kunstwerk' waarin de gestolen diamanten verborgen zaten. De waarheid is dat er geen kunstenaar aan te pas is gekomen. Het ging zo: vijftien jaar geleden werd langs weerszijden van een spiksplinternieuwe ringweg een geluidswal aangelegd. Het was een enorm karwei maar toen het eenmaal af was, waren de wegwerkers eigenlijk heel ontevreden. Er zou een kunstwerk bovenop moeten, vonden ze. Daar was de opdrachtgever, de Rijksdienst IJsselmeerpolders, het helemaal mee eens. Men fantaseerde verder: er zou een kunstwerk moeten komen dat het publiek meteen duidelijk maakt dat deze weg 'Hoge Ring' heet. ,,Weet je wat, ik heb nog wel een paar spuitbuizen', zei de aannemer. ,,En als ik daar een paar grote ringen op las, dat kost niks, dan krijgen jullie van mij een kunstwerk bij de geluidswal cadeau.' En zo gebeurde het.

Een paar stalen buizen, waar in de bouw zand doorheen wordt gespoten, dienden als sokkel voor twee stalen ringen - en Almere was een kunstwerk rijker.

Toen het eenmaal stond, klonk een zwak protest: 'Broodroof' zei een federatie van kunstenaars. Maar al gauw hoorde je niemand er meer over, en na verloop van tijd werd het beeld overgedragen aan de gemeente Almere voor het symbolische bedrag van één gulden. Maar is het nu een kunstwerk?

,,Nee', vindt Frans van der Veer, beeldhouwer te Almere. Hij vindt de twee objecten weliswaar mooi: ,,Ik hou van die roestbruine kleur tussen het groen, maar het is geen kunst in de zin dat er een diepere betekenis achter zit. En dat hoort toch eigenlijk wel. Het is een versiering, en een woordspeling. Meer niet.'

VVV-raadslid voor kunst en cultuur Greta Verduin woont heel dicht bij het beeld. Zij durft het wel kunst te noemen. ,,Ik vind het geweldig dat zoiets spontaan is ontstaan. In het begin was het echt een landmark, toen alles hier nog kaal en plat was. Ik kijk er graag naar. Ik hou van ronde vormen. En zo'n moderne, rechthoekige woonomgeving kan een beetje spiritualiteit best gebruiken.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden