Beeld in de berm: Daniël Libeskind

Aanvankelijk had de architect (maar ook wiskundige, musicus, schilder en filosoof) Daniël Libeskind het idee om langs een van de toegangswegen naar de stad Groningen een reusachtige boekenkast neer te zetten. Om deze kast van 12 meter breed en 25 meter hoog te vullen, zou iedere Groninger gevraagd worden een boek te leveren, 'want boeken verankeren ons in de geschiedenis'. Jammer, het plan was niet erg praktisch. Weer en wind zouden van de boekenkast al gauw een treurige hoop papier maken. Dus staat er nu iets heel anders langs de weg van Groningen naar Drachten.

Twee grote rechthoekige platen, toch nog een soort boeken, worden door schots en scheve palen doorboord. De palen worden van buiten aangelicht, waardoor het na zonsondergang lijkt alsof het stalen boek omhoog gehouden wordt door licht. Libeskind liet de borden door studenten van de Groningse kunstacademie op een collage-achtige manier beschilderen met fragmenten uit de kunstgeschiedenis.

De plek waar het beeld staat werd door Libeskind zorgvuldig bepaald. Als je vanuit Drachten komt aanrijden, zie je namelijk al van verre de twee hoogste kerktorens van Groningen. En precies op het moment dat de A-kerk voor de Martinitoren schuift, d n zie je het kunstwerk van Libeskind. Tegenwoordig is het iets minder goed te zien, want er is een geluidswal opgeworpen tussen de A7 en de erachter liggende nieuwe woonwijken. Vanaf het fietspad chter de wal is het beeld nog in volle glorie te bezichtigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden