Beeld in de berm: Cor Dera

De kikkers op dit kunstwerk verwijzen naar 'ons kikkerlandje'. Toch zullen de heftig gekleurde diertjes op de foto's eerder te vinden zijn in een tropisch regenwoud dan op de Hoge Veluwe.

Cor Dera werd gevraagd een stadsmarkering te maken voor de gemeente Apeldoorn. Precies daar waar de stadsgrens ophoudt en de natuur begint, zette hij een soort veredeld billboard neer. Naar de stad toe rijdend werken de felrode panelen en de kikkertjes met hun Sesamstraat-achtige dikke, rode vingertjes bijna als een stoplicht. Wie de stad uitrijdt, treft de andere kant van het werk en ziet rustgevend groene platen met daartussen vijf identieke kikkers tegen een water-groene achtergrond. Cor Dera haalde de strak gefotografeerde diertjes weg bij een fotobureau, zoals hij alle natuurfoto's die hij voor z'n werk gebruikt niet zelf maakt, maar leent uit boeken en gidsen. Natuur als kunst, omdat de natuur zelf nu eenmaal niet te overtreffen is.

De foto's zijn via een geavanceerd procédé gezeefdrukt in email. De afbeeldingen zijn als het ware glas geworden. ,,Het is heel moeilijk om fotografie te gebruiken voor een buitenwerk', legt Cor Dera uit. ,,Hoe je het ook inpakt, het verkleurt altijd en het wordt vochtig. Ik ben ontzettend blij dat ik in België een fabriek heb gevonden die foto's op deze manier kan afdrukken. Het gaat allemaal computergestuurd en via een kristalraster, dus het resultaat kan bijna niet fijner. Dit bedrijf maakt bijvoorbeeld ook platen van nepmarmer, om de bovenste etages van gebouwen die uit marmer lijken opgetrokken, lichter en goedkoper te maken. Je moet mijn foto's eens bij zonlicht zien... omdat het licht dan in feite op glas schijnt, gaan de kleuren gewoon stralen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden