Rusthuis Klivia

Beeld en Geluid zet hervonden Ja zuster, nee zuster-scènes online

Ja Zuster, Nee Zuster Beeld ANP
Ja Zuster, Nee ZusterBeeld ANP

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum gaat hervonden materiaal van de VARA-serie Ja zuster, nee zuster de komende week online zetten.

Redactie Trouw

Op die manier kunnen de liedjes, die onlangs werden teruggevonden in het archief van de VRT, door iedereen worden teruggekeken. Dat maakte het media-instituut dinsdag bekend.'

In Filmtheater Hilversum vindt op 2 oktober eenmalig een vertoning van het materiaal op groot doek plaats. Ander materiaal dat tijdens het evenement wordt vertoond is de enige bewaard gebleven integrale uitzending van De Stratemakeropzeeshow (1972), en De wondere wereld van Herman van Veen (1979). Ook deze programma's werden verloren gewaand en zijn recent teruggevonden.

Het VRT-materiaal van Ja zuster, nee zuster bevat onder meer clips van de nummers Bello niet zo trekken, Stroei-voei en De kat van Ome Willem, gezongen door Wim Sonneveld. De VARA zond de serie van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink over de perikelen in Rusthuis Klivia in de jaren zestig uit. Miljoenen mensen keken ernaar. Beeld en Geluid kreeg de beelden van de Belgische omroep VRT.

Afleveringen van de serie, met acteurs als Hetty Blok en Leen Jongewaard en liedjes als M'n opa en In een rijtuigie, werden toentertijd opgeslagen op grote Ampex-filmspoelen. Om opslagkosten te besparen, zijn de banden in de jaren zeventig gewist. De geluidsopnames en de buitenopnames zijn wel bewaard gebleven. De teruggevonden fragmenten zijn vermoedelijk uitgeleend aan de VRT en niet meer teruggegeven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden