Review

Bedrogen geliefde spreekt de waarheid over Indonesië

Wiecher Hulst: Een vriend aan het Toba-meer. Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam; ¿ 37,50.

Over aspecten van Indonesië waarop Hulst zo gesteld is, zoals het leven van de gewone Batak aan het Tobameer, kan hij prachtig en overtuigend schrijven met de liefde van weleer. In wat hij noteert over het huidige bewind en het onvrije karakter van de samenleving overheerst vaak de kater van de breuk tussen twee geliefden.

Een voorbeeld. Gezaghebbende historici menen dat er minstens drie plausibele versies zijn te geven van de coup in '65, maar Hulst houdt zich zonder terughoudendheid aan de 'zwartste' versie, die alle schuld bij het leger legt.

Het is die stelligheid van 'zo is het gebeurt en niet anders' die het boek bij tijden zo'n traktaatachtig karakter geeft. Maar luiheid kun je Hulst nooit verwijten. Met grote energie en journalistieke nieuwsgierigheid heeft hij het huidige Indonesië doorgereisd en zaken onderzocht die discutabel leken.

Zijn uitvoerige gesprekken met dissidenten als Pramoedya Ananta Toer, Poncke Prinsen en Joesoef Isak zijn buitengewoon verhelderend, al hoef ik ze niet meteen op hun woord te geloven. Net zo min als de generaals die de schrijver interviewt. Een 70-jarige Indonesiër die Hulst in Jakarta ontvangt, doet dat op de volgende gekscherende wijze: “Kom binnen, jonge vriend. Schrijver van diepe waarheden omtrent ons oeroude land, hahahahaha!”

Het zijn vooral de 'diepe waarheden' die bij tijden aan het boek afbreuk doen. Schrijven kan Hulst. De voorstad Jatinegara in tien regels haarfijn karakteriseren, of een animistisch offerfeest in een paar pagina's beschrijven, dat is klasse!

Daarom blijft zijn boek zeer aanbevolen voor een ieder die belang in Indonesië stelt. Het oordeel van een bedrogen ex-geliefde vertelt ons in de regel veel meer dan dat van iemand die tot over de oren verliefd is. Ook in dit geval.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden