Beat-coryfee Carolyn Cassady overleden

De rol met het originele manuscript van Jack Kerouacs On the Road, dat met Allen Ginsbergs gedicht Howl zou uitgroeien tot voornaamste manifest van de Beat Generation. Beeld Reuters
De rol met het originele manuscript van Jack Kerouacs On the Road, dat met Allen Ginsbergs gedicht Howl zou uitgroeien tot voornaamste manifest van de Beat Generation.Beeld Reuters

Carolyn Cassady, vooraanstaand vertegenwoordigster van de Amerikaanse literaire stroming Beat Generation, is vrijdag op 90-jarige leeftijd overleden. Ze is ruim 20 jaar gehuwd geweest met 'beatnik' Neal Cassady en was de minnares van schrijver Jack Kerouac.

Redactie

Ze was ook nauw bevriend met dichter Allen Ginsberg. Haar verhouding tot de Beat Generation werd door Kerouac vastgelegd in 'On the Road', waarin Neal Cassady model stond voor het karakter Dean Moriarty. Met Ginsbergs gedicht 'Howl' zou 'On the Road' uitgroeien tot het belangrijkste manifest van de literaire stroming.

Zelf schreef Cassady over haar jaren tussen de belangrijkste vertolkers van de beat een boek dat in 1990 werd gepubliceerd, 'Off the Road: My Years with Cassady, Kerouac and Ginsberg'. Het moest onder meer gezien worden als poging, zei ze, om misverstanden over de Beat Generation én haar toenmalige echtgenoot uit de wereld te helpen.

De schrijfster overleed in haar woning in Groot-Brittannië. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt. Neal en Carolyn Cassady hadden drie kinderen.

Dichter Allen Ginsberg, met wie Carolyn Cassady nauw bevriend was. Beeld getty
Dichter Allen Ginsberg, met wie Carolyn Cassady nauw bevriend was.Beeld getty
Jack Kerouac Beeld AP
Jack KerouacBeeld AP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden