Geen Batman zonder blitse Batmobile.

Schermtijd

Batman, Lamb en Inventing Anna: dit zijn de beste films en series van maart

Geen Batman zonder blitse Batmobile.Beeld Warner Bros.

Een maandelijkse selectie van films en series die onlangs zijn uitgekomen en die je volgens de Trouw-redactie niet mag missen. Dit overzicht wordt elke week bijgewerkt!

Redactie Trouw

De moderne ‘Batman’ is een jongeman die zich toepasselijk vragen stelt over zijn identiteit

Je zou denken dat we na ruim tachtig jaar Batman-incarnaties wel uitgekeken zijn op de gemaskerde misdaadbestrijder van Gotham City. Maar niets is minder waar. Broeierig vertolkt door de Britse acteur Robert Pattinson beweegt deze jonge Batman mee met de tijd. Lees hier meer. (Film nu in de bioscoop)

Is ‘Inventing Anna’ het verhaal van een oplichter, of van een onbegrepen vrouw met grote ambities?

Deze prachtig gestileerde serie over het waargebeurde verhaal over een jonge oplichter laat je in grote verwarring achter. Anna Delvey komt als uit het niets naar New York en likt zich razendsnel in bij de elite van de miljoenenstad. Ze loopt tegen de lamp maar dat is niet het hele verhaal. Lees hier meer. (Serie nu op Netflix)

In ‘Station Eleven’ overleeft de mensenheid op de kunsten

In deze HBO-serie is de mensheid nagenoeg uitgeroeid door een vernietigend griepvirus. Virus of vernietiging doen echter niet terzake, maar hoe we die te boven komen wel. Vandaar dat we een rondreizend toneelgezelschap volgen, zo’n twintig jaar na het uitbreken van de apocalyps. Lees hier meer. (Serie nu te zien bij Ziggo Movies & Series XL)

‘Reflection’ toont dat deze gruwelen in Oekraïne acht jaar geleden al begonnen

Het is geweldig dat het Oekraïense drama Reflection versneld de filmtheaters bereikt. De film speelt zich af tijdens de Russisch-Oekraïense oorlog in 2014, waar we de Oekraïense chirurg Serhiy volgen. Tijdens het conflict wordt al het licht in zijn leven duister. Lees hier meer. (Film nu te zien in de bioscoop)

IJslandse schapenfilm ‘Lamb’ krijgt steeds meer trekjes van een horrorwestern

Het kinderloze koppel Maria en Ingvar stuit in hun schapenstal op een mysterieuze pasgeborene. Ze beschouwen het als een geschenk, een groot geluk. Maar iedereen, dieren inclusief, schrikken van het wezentje. Een realistische vertelling van verschillende IJslandse volksverhalen. Lees hier meer. (Film nu in de bioscoop)

‘Raised by Wolves’ is de knotsgekke liefdesbaby van Alien en Lost

In deze esoterische scifiserie is de aarde onbewoonbaar geworden door een allesvernietigende religieuze oorlog. De verliezers sturen als laatste hoop twee androïden met een pak ingevroren embryo’s naar de verre planeet Keppler 22b, om daar een nieuwe beschaving te starten. Lees hier meer. (Serie nu te zien op HBO Max)

Het wervelende ‘Cyrano’ overdrijft het theaterspektakel met plezier

Deze versie van Edmund Rostands 19de-eeuwse toneelstuk Cyrano de Bergerac is geen eigentijdse update in een moderne metropool. Een film met historische decors, kostuums en gefilmd in Italië die met plezier overdrijft, zowel in de dansscènes als in de poëzie van de dialogen. Lees hier meer. (Film nu te zien in de bioscoop)

‘Silence of the Tides’ is een overdonderende docu over het Waddengebied

Als natuurfilm heeft Silence of the Tides een vrij unieke positie in het Nederlandse filmlandschap en doet het zonder geijkte verteller en interviews. De film is een onderdompeling in het landschap, de dieren die er leven en de mensen die er werken. Lees hier meer. (Film nu in de bioscoop)

Bij ‘Memoria’ vloeien het mystieke en het alledaagse ongemerkt in elkaar over

Tilda Swintons personage Jessica Holland begint luide knallen te horen die niemand anders schijnt te horen. In haar zoektocht naar de oorsprong van het geluid ontdekt ze een antenne voor herinneringen is. Want achter de sluier van alledag klinken de echo’s van het verleden. Lees hier meer. (Film nu in de bioscoop)

In het Franse drama ‘De son vivant’ staat niet het leven, maar de dood centraal

Veel films bieden lessen over leven: doe het groots, passievol, met moed. De dood komt er vaak bekaaid vanaf. Geïnspireerd door de oncoloog Gabriel Sara (die in deze film zichzelf speelt) geeft De son vivant bedrieglijk simpele, waardevolle gedachten mee over sterven. En dat worden natuurlijk levenslessen. Lees hier meer. (Film nu in de bioscoop)

‘Petrov’s Flu’ is een dollemansrit door een Russische samenleving in verval

Filmmaker Kirill Serebrennikov sleurt je 2,5 uur lang door een Russische stad, laten we zeggen Moskou, dat in een permanent delirium terecht lijkt te zijn gekomen. Het is een ambitieuze film en dat pleit voor de maker, zeker als je beseft dat hij tot vorig jaar onder huisarrest leefde. Lees hier meer. (Film nu in de bioscoop)

Bekijk hier alle vorige tips.

Meer series kijken? Vind hier al onze recensies.

Zin in meer films? Alle filmrecensies vindt u hier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden