Review

Bassani beschrijft heel scherp de wankele balans

Giorgio Bassani (Bologna, 1916) is vooral bekend geworden om zijn roman 'De tuin van de Finzi Contini'. Het boek is onderdeel van een serie autobiografisch getinte boeken die hij 'Il romanzo di Ferrara' noemde.

In deze reeks beschrijft hij het Ferrara van voor de oorlog tegen de achtergrond van het opkomende fascisme en antisemitisme. 'Achter de deur' verscheen in 1964 als vierde deel van deze reeks. In dit boek speelt de politieke situatie geen rol. De verteller kijkt terug op een jaar, 1929-1930, dat hij als de zwartste periode van zijn leven heeft ervaren. Nooit is hij genezen van de pijn die hij toen heeft gevoeld. Hij was een jaar of zestien en zat op het gymnasium in Ferrara. Als zijn beste vriend van school gaat en hij in een andere klas komt, blijkt hij absoluut niet in staat zich aan de veranderde omstandigheden aan te passen. Hij begrijpt niet dat de anderen zo makkelijk aansluiting vinden, voelt dat als een vorm van verraad en sluit zich boos en gekwetst af van de klas. De enige jongen met wie hij vriendschap sluit is een outcast die hij in wezen veracht. Als hij probeert zich te bevrijden van deze jongen, wordt hij op een vreselijke manier onderuit gehaald. Pas bij een latere confrontatie dringt het tot hem door dat die vernedering niet het ergste was, maar het feit dat hij door zijn eigen hardleersheid gedoemd is tot afzondering en afgunst.

Bassani beschrijft heel scherp de wankele balans van onmacht, angst, onzekerheid, verwaandheid en achterdocht die het gedrag van de jongen bepaalt. Maar 'Achter de deur' hoort niet tot het beste werk van 'Il romanza di Ferrara', daarvoor is de puberproblematiek misschien te klein.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden