Review

Baren tijdens de marteldood

Wie de horrorfilm 'Bride of Chucky' ten volle wil doorgronden, dient zijn klassiekers te kennen. Zonder voorkennis van de drie 'Childplay'-films van omstreeks 1990 vallen de vele plotwendingen en idiote zielsverhuizingen nauwelijks te begrijpen. Ook enige kennis van 'Bride of Frankenstein', 'Bonnie & Clyde' en 'Natural born killers' draagt bij aan een beter begrip van Chucky's vele gruweldaden.

Hans Kroon

In de roodharige pop Chucky huist nog steeds de geest van de in de 'Childplay'-reeks omgebrachte serie-moordenaar Charles Lee Ray. Al jaren ligt Chucky in mootjes gehakt in een politiebureau. Tiffany, het nog immer treurende liefje van Ray, weet die resten te bemachtigen, naait ze aan elkaar en wekt de (met Dourifs stem) pratende pop via een voodoo-ritueel weer tot leven.

De aldus herboren Chucky (en dus ook Ray) vindt Tiffany maar een domme trut. Via alweer een voodoo-ritueel brengt de kleine booswicht Tiffany's moordzuchtige geest over in een vrouwtjespop in bruidskledij. Vervolgens reizen de mini-Frankenstein en zijn dwergbruid naar het graf van Charles Lee Ray. Daarin bevindt zich een magisch amulet waardoor de in de poppen huizende bloeddorstige zielen weer een mensengestalte kunnen aannemen. Het duo zet zijn zinnen op een onschuldig tienerstelletje dat geknipt lijkt voor de zoveelste zielsverhuizing in deze film. Die tieners ondergaan natuurlijk vele afgrijselijke kwellingen.

Vooral door Chucky en zijn bruid valt al deze onzin best te pruimen. De poppen zijn tegelijkerijd aandoenlijk lief en weerzinwekkend wreed en in één moeite door zo onschuldig als een lammetje en zo geil als een oude bok. Juist die mengeling van tegenstrijdige emoties maakt ze fascinerend. Ook zijn de filmmakers er uitstekend in geslaagd die gevoelens in de poppenlijfjes en -gezichten tot uitdrukking te brengen.

En dan dat absurde einde, waarin vet geknipoogd wordt naar het eindeloos op zichzelf parasiterende horrorgenre. Chucky's bruid sterft zwartgeblakerd een gruwelijk marteldood. In een laatste stuiptrekking en ademtocht baart ze nog net een springlevend met bloed overdekt baby-popje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden