Review

Band of Brothers

Grootse en meeslepende films maken? Laat dat maar aan Steven Spielberg over, óók op televisie.

Nog voor je een seconde van zijn serie 'Band of Brothers' hebt gezien, blinkt die al uit in superlatieven. De reeks kostte 120 miljoen dollar en is daarmee de duurste tv-serie ooit. In de tien delen komen 500 sprekende rollen voor, nog eens 10 000 figuranten draafden langs, en op een topdag werkten achter de schermen een mannetje of duizend, inclusief acht regisseurs. De hoeveelheid rekwisieten, legeruniformen, kleding uit de jaren veertig en schiettuig loopt in de duizenden, om van het massale gebruik van vuurwerk en special effects maar te zwijgen.

Kosten noch moeite zijn gespaard, tanks uit de tweede Wereldoorlog werden speciaal voor de serie gereconstrueerd. Voor een waarheidsgetrouw beeld van het Ardennen Offensief werd in een hangar het Bois Jacques in Bastogne nagebouwd, met echte bomen en een vijf voet diepe laag aarde op de grond. Om sneeuw te maken werden tonnen papier versleten. Gerecycled papier, dat wel.

Steven Spielberg, die de tv-serie produceerde met topacteur Tom Hanks ('Saving Private Ryan'), heeft een naam te verliezen in groot, groter, grootst. 'Schindler's List', zijn wereldwijde Shoah-project en 'Saving Private Ryan' waren ook al geen kinderachtige klussen. En Spielberg baseert zich graag op historische feiten. Ook in 'Band of Brothers', dat is gestoeld op het waargebeurd verhaal van de Easy Company, het 506ste regiment van de 101ste Airburne Division. Het Amerikaanse regiment van luchtlandingstroepen had een gevaarlijke opdracht: landen achter de vijandelijke linies en van daaruit de nazi's uitschakelen. Het boek 'Band of Brothers' van historicus Stephen E. Ambrose vormde het uitgangspunt voor het tiendelige epos, waaraan werd meebetaald door de Britse BBC en de Amerikaanse abonneezender HBO. Vanaf zondag is de serie te zien op SBS 6, die, dankzij een lucratieve deal met Spielberg, de rechten voor Nederland bezit.

Het moet gezegd: 'Band of Brothers' is een sensatie om naar te kijken. De special effects van 'Saving Private Ryan' worden moeiteloos overtroffen en er komt zowaar een verhaallijn bij, zij het een beetje sentimentele: het wel en wee van de soldaten en de concurrentie tussen commandant Captain Sobel en officier Richard Winters. De hoogtepunten van WO II – D-day, het Ardennen Offensief, de inname van Hitlers Adelaarsnest in Berchtesgaden – vormen de chronologische lijn. En dat alles goed geacteerd en spannend genoeg om negen zondagavonden voor thuis te blijven.

Desondanks werd de serie vorig jaar in Engeland koeltjes ontvangen. 'Band of Brothers' zou het zoveelste bewijs zijn dat de Amerikanen zich de Tweede Wereldoorlog hebben toegeëigend. En wel op een Hollywood- wijze waar de Britten van gruwen: te heroïsch, te gekunsteld en zelfs racistisch. De haat van de rekruten jegens de joodse commandant Sobel (gespeeld door David Schwimmer, bekend als Ross uit 'Friends') zou antisemitisch zijn en het gebrek aan zwarte of hispanic soldaten een teken aan de wand. Britten worden, tot gruwel van de Engelse critici, uitsluitend gebruikt als komisch intermezzo, met hun droge humor en grappige tongval. De meeste Engelse acteurs die meedoen, spelen Amerikanen. En er valt geen onvertogen woord over de dappere all American boys van de Easy Company, die, althans zij die nog leven, iedere aflevering hoogstpersoonlijk inluiden. Desondanks, schreven de Engelse kranten, komt de anti-oorlogsboodschap van Spielberg en Hanks niet over.

De kritiek op Spielberg klinkt bekend. Ook bij het uitkomen van 'Schindler's List' kreeg hij het verwijt de geschiedenis te romantiseren. Toch zijn er volksstammen bij wie pas bij het zien van de film de ogen opengingen. Kinnesinne dus van de Engelsen, die er, ondanks een fantastische drama-traditie, tot nog toe niet in slaagden in de buurt te komen van een serie als deze.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden