RecensieOperadagen

‘Balsam’: een geluidssensatie van de hoogste orde

Het ziet eruit als abracadabra; het ene ingrediënt na het andere wordt met behulp van pipet, maatcilinder en kristalliseerschaal bijeengebracht. Beeld Kathleen Michiels
Het ziet eruit als abracadabra; het ene ingrediënt na het andere wordt met behulp van pipet, maatcilinder en kristalliseerschaal bijeengebracht.Beeld Kathleen Michiels

Operadagen Rotterdam
Laika & Zefiro Torna
Balsam
****

Frederike Berntsen

“Tegen een harde en grove huid, verweerd door de wind: kook malt in water. Giet het kookvocht door een zeefdoek. Laat afkoelen. Was de huid zachtjes met het lauwe water. De huid zal zacht en glad worden, en een prachtige kleur krijgen.”

De twaalfde-eeuwse mystica Hildegard von Bingen componeerde niet alleen, ook dit recept is van haar hand. Het siert het toelichtingenboekje bij de Belgische voorstelling ‘Balsam’. En wat te denken van alle ingrediënten voor het bereiden van de Steen der Wijzen op een rijtje?

Muziek van Hildegard opent Balsam, onderdeel van het festival Operadagen Rotterdam dat afgelopen weekend zijn vijftiende, ingekorte, editie beleefde. De theatermakers van Laika en de musici van Zefiro Torna trachtten in de Schiecentrale klank, geur en smaak met elkaar te verbinden.

Alles even sierlijk

Designlaboratorium in het midden, de musici bewegen zich in een soepele choreografie om drie alchemisten heen. Nu eens duikt een echoënde doedelzak van achter de toeschouwers op, dan weer streelt de chitarrone het oor van dichtbij. Tal van exotische instrumenten geven acte de présence in volksliederen en voor de gelegenheid gecomponeerde muziek.

Het ziet eruit als abracadabra; het ene ingrediënt na het andere wordt met behulp van pipet, maatcilinder en kristalliseerschaal bijeengebracht. Na iedere bereiding krijgen de werktafels een beurt met desinfecteermiddel en een lapje, klaar voor het volgende recept. Alles gebeurt even sierlijk.

Als een hogepriesteres schrijdt zangeres Elly Aerden door de ruimte, ze keurt de inhoud van een laboratoriumfles, haar stem is direct en bedwelmend. Ook sopraansaxofoon, barokgitaar en fluit zorgen voor een krachtig mengsel. Percussieslagen dwingen concentratie af.

En dan is het tijd voor een bloemknopje, geel, nog net te ontwaren in het schemerlicht. Deze sechuanbutton brandt lang na in de mond, de traditionele muziek uit Noorwegen kan er nauwelijks tegenop. Het kelkje met knettersnoep: lawaai tussen tong en gehemelte versmelt met oude muziek. Een zoete parel wordt aangereikt, balsem voor de smaakpapillen.

Dat veel zintuigen geprikkeld worden is een feit, maar de muziek wint het van de proeverij. De brouwsels gemaakt zien worden heeft absoluut charme, en de lichteffecten en geurmonsters zijn effectief. Toch heeft het klanklaboratorium de overhand. Niet in de laatste plaats is dat de verdienste van Zefiro Torna. De musici van het ensemble verzorgen in een vloeiende beweging een 75 minuten durende geluidssensatie van de hoogste orde.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden