Muziekfans in coronatijd
Backstage bij je favoriete artiest, maar dan in een online club
Zowel fans als popmuzikanten missen het directe contact met elkaar. De zoektocht naar creatieve manieren om elkaar toch te ontmoeten, is in volle gang.
“Het klinkt misschien een beetje sneu, maar toen ik door de coronapandemie niet meer kon optreden, miste ik het contact met de fans echt.” Voor de Nederlandse zangeres Lakshmi was het vaste prik: na een optreden haastte ze zich naar de tafel met merchandise om te kunnen praten met de concertgangers. “Dat voelde altijd heel vertrouwd, alsof ik ze gewoon ken. Ze moesten me dan echt wegsleuren, want ik kon er heel lang staan. Dat directe contact heb ik nu niet meer.”
Het is een dilemma waar veel artiesten mee geconfronteerd worden: hoe kun je zonder liveoptredens toch contact houden met je achterban en voorkomen dat je in het grote vergeetboek terechtkomt? Veel popmuzikanten zoeken naarstig naar creatieve oplossingen. Zo konden fans van de Nederlandse band DeWolff stemmen welke nummers er op de volgende DeWolff-plaat moesten komen en deelde zangeres Alicia Keys haar yogageheimen op social media met haar fans.
Voor Lakshmi was de oplossing het oprichten van de online club Only for the Wicked. Voor 5 euro per maand hebben leden toegang tot podcasts, nieuwe muziek en voorrang bij de kaartverkoop voor nieuwe shows – zodra het weer mag. Ook krijgen ze op Instagram content te zien die alleen voor leden toegankelijk is. “Dingen die ik liever niet deel op mijn normale Instagram, kan ik daar kwijt”, legt Lakshmi uit. “Zoals backstage-beelden die te veel verraden, zoals over de volgende video. Alles wat ik voor het grote publiek als verrassing wil houden, deel ik wel met de leden.”
‘Als een feestje voor zeventig, tachtig man’
Ook trakteert Lakshmi de leden maandelijks op een huiskamer-livestream. “Voor de eerste sessie was ik superzenuwachtig. Maar het was zó leuk. Mensen bleken elkaar te kennen en het was als een feestje voor zeventig, tachtig man.”
Rochelle Piet volgt Lakshmi op alle socialmedia-kanalen en was meteen enthousiast over club. “Ik ging wel tien keer per jaar naar haar shows en miste dat en het contact met haar zo dat ik meteen lid ben geworden. De huiskamer-livestream was super gezellig. Het leek wel alsof je met elkaar in de kroeg stond. Ik vind het geweldig dat ze tijd en energie in haar achterban steekt, dat doen maar weinig artiesten.”
De online club is voor Lakshmi ook een verdienmodel. Lachend: “Ik moet ook de huur betalen!” Tot dusver is het aantal aanmeldingen boven verwachting. “Ik was bang dat ik maar vijftien leden zou krijgen en dan kun je net niks toen. Maar we hebben er al meer dan honderd, waardoor ik nu weer nieuwe dingen kan maken.”
Denis Doeland, die bedrijven en artiesten adviseert over hun online strategie, vindt de club van Lakshmi een goed voorbeeld van hoe het moet. “Ze heeft heel goed door dat in de offline wereld de relatie met de fans heel belangrijk is en dat het, ook nu er niet opgetreden kan worden, essentieel is om dat contact te houden.”
Nu muziekliefhebbers hun favoriete bands niet in levenden lijve kunnen zien, is het volgens Doeland cruciaal dat artiesten het verhaal bij hun muziek vertellen. “Documentaires over artiesten zijn niet voor niets zo populair. Het gaat niet alleen om goede liedjes, maar ook over wie iemand is en waar die voor staat. En dat hoeft niet altijd diep te zijn, misschien is iemand wel gewoon een goede kok.”
Meegaan in het verhaal
De coronacrisis maakt zo’n verhaal belangrijker dan ooit. Doeland: “Iedereen schreeuwt moord en brand, omdat er geen optredens zijn. Maar eigenlijk maakt dat geen bal uit. Zolang mensen een relatie met een artiest hebben, kunnen ze meegaan in het verhaal wanneer er nieuwe muziek of video’s uitkomen.”
En ook zonder optredens kunnen artiesten het aantal streams zo laten groeien. “We zien bij sommige klanten dat ze nu 20 procent meer inkomsten uit streamingdiensten hebben, terwijl ze niet optreden.”
Ook zangeres Nynke Laverman onderkent het belang van online contact met de fans en koos voor een ‘slow album release’. “Ik voel zelf een zekere weerstand tegen social media. Selfies van mezelf in de kleedkamer vind ik zwaar vermoeiend. Je moet zoeken naar een manier die bij je past. Ik heb gekozen voor een slow album release. Dat houdt in dat ik elke maand een nummer van mijn nieuwe album Plant uitbreng, samen met een podcast.”
In de podcasts spreken Laverman en radio- en podcastmaker Lex Bohlmeijer met gasten als cabaretier Jochem Myjer, schrijver Roman Krznaric en natuurfilosoof Matthijs Schouten. Gezamenlijk behandelen ze het thema van de specifieke song. “Het album is een hoopvol protest, dat gaat over het omgooien van onze manier van denken, over het durven nemen van tijd. Door de podcasts krijgen de nummers een verdiepende laag waar ik heel blij mee ben. Voor mij is elk album een onderzoek naar de wereld en het leven. Maar dit is wel het project waar ik het meest van heb geleerd. En zo blijft ook het gesprek doorgaan. Tussen mij en de gasten en tussen mij en de fans.”
Laverman ziet door de podcasts het aantal fans groeien. “Er komt een nieuw publiek bij, ook omdat je in het netwerk van je gasten terechtkomt. Ik weet nu al dat als we weer live gaan spelen, we meer publiek krijgen dan we zonder de slow release hadden gehad. Dus ik ben heel blij met waar corona ons toe heeft gedwongen.”
Lees ook:
Online op de huid van dansers en musici
Hoe houd je een voorstelling interessant om te bekijken op een laptop? De cultuursector werkt steeds professioneler met livestreams, en kijkt daarbij wat kunstjes af van film en televisie.