Baby, babe, burgemeester: ze fietsen weer

Ook de hele winter niets met die fiets gedaan? De nieuwe Fiets (nr 2, fl8,25) brengt redding: behalve het gewone menu aan sfeerverslagen, tests en praktische informatie, zit er bij het blad een losse trainingsplanner. Een 'interactieve' planner zelfs, waarmee je je eigen schema kunt opstellen, afhankelijk van het soort fietser dat je bent (asfalt of zandpad), wanneer de grote prestatie van het seizoen moet gebeuren en gewoon hoe druk je het verder hebt en hoe het lichaam aanvoelt.

Voor je aan de schema's toekomt krijg je een hoop theorie. Over dat trainen het doelbewust beschadigen van het lichaam is, in de verwachting dat het herstel een sterkere spier oplevert dan waarmee je begon. Als je dat allemaal hebt doorgewerkt, weet je precies wanneer je 'op 85 procent van je MLSShf' wilt rijden en waarom.

Veel minder vermoeiend dan alleen al het lezen over dat werken, is dan het lezen over de vier routes rond Nice die het blad uitzocht, de tests van race- en MBT-fietsen en het verhaal over fietsendiefstal. Hoewel dat laatste de bloeddruk natuurlijk wel omhoog jaagt: Fiets heeft vernomen dat bij de evenementen waar zijn lezers graag komen, bendes fietsendieven in de daar onopvallende kleurige uitmonstering de mooiste karretjes komen ophalen.

De organisatoren hebben het er moeilijk mee: het ligt voor de hand een bewaakte stalling in te richten, maar daarmee ontstaat volgens de wieler-organisatie KNWU ook een aansprakelijkheid en dat is met duizenden fietsen van vaak een paar duizend gulden per stuk een afschrikwekkende gedachte.

Er is wel een alternatief: neem een loeizwaar slot mee. Niet om tijdens Mergelheuvelland Tweedaagse of de Claude Criquelion mee de cols op te slepen, maar om de fiets ergens aan vast te leggen op de plaats van vertrek, een dranghek of zo. Onderweg heb je geen slot nodig, dus het slot laat je aan het dranghek vast zitten tot je terug bent. Volgens Fiets zullen tijdens diverse evenementen extra dranghekken worden geplaatst om al die fietssloten ruimte te bieden.

De fiets van Alex de Meijer uit Nijmegen is ook gestolen: door de gemeente, meldt Vogelvrije Fietser, het blad van de ENFB (postbus 2828, 3500 GV Utrecht). De fiets werd weggehaald omdat hij omdat hij hem op een niet toegestane plaats gestald had, hij mocht hem 'terugkopen' voor 25 gulden. De ENFB en Milieudefensie overwegen juridische stappen wegens diefstal en heling. De inbeslagname vinden ze onterecht, omdat er rond het Nijmeegste station achthonderd fietsklemmen te weinig zijn.

Zelfs de ENFB doet mee aan de Máxima-rage: leer fietsen op een mountainbike, adviseert de Vogelvrije Fietser, stop -royauté oblige- voor elk rood licht en leg hem vast aan het hek van een paleis, waar de marechaussee zal voorkomen dat onverlaten of parkeerwachters met betonscharen aan de slag gaan.

De VVF zet meer fietsers in het zonnetje. Volkskrant-verslaggever Marc van den Broek en burgemeester Jacobs van Eindhoven vertellen hoe ze het zonder auto stellen. Alleen voor de nieuwjaarsreceptie neemt de burgemeester de auto, 'mijn vrouw wil niet verwaaid aankomen'.

Voor wie te klein is om zelf al te fietsen, moeten de ouders maar trappen. Wel veilig natuurlijk. ,,Ineens was het alsof er een tak tussen de spaken kwam. Maureen begon te krijsen. Een schoentje vloot met een boog de weg over en de berm in. Haar voetje was er met de hak tussengekomen. Je kon het bot zien, afschuwelijk. Het bloedde nauwelijks.''

Volgens de Stichting Consument en Veiligheid moet een kind niet eens mee op de fiets als het nog niet zelf kan zitten. Maar daar wordt in de Vogelvrije Fietser door enkele ouders op afgedongen: diverse methoden, van draagzak tot Maxi-Cosi in fietskar worden tegen elkaar afgewogen. Dat doen omstanders ook. Een moeder die voor de draagzak koos: ,,Mensen hebben wel eens gezegd dat ze het misdadig vonden wat ik deed.'' Juist naar de veiligheid van draagzakken op de fiets blijkt nauwelijks onderzoek te zijn gedaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden