JeugdboekrecensieAltijd dichtbij

Babu’s oma is overal in dit schitterende prentenboek

Mark Janssen maakte een erg fraai prentenboek met gedetailleerde potloodtekeningen.

In Altijd dichtbij van Mark Janssen hebben de sprankelkleuren en zacht uitvloeiende aquarelachtergronden uit zijn vorige prentenboeken (zoals Eiland en Dino’s bestaan niet) plaatsgemaakt voor grijs potlood en gedetailleerde decors. Die verrassende stap levert schitterende illustraties op.

Het boek opent al met een verbluffend precies getekende tempel vol torentjes en tierelantijntjes, die ook nog wordt weerspiegeld in de plas water op het plein ervoor. Het verhaal over Babu, die rouwt om zijn overleden oma, speelt in Nepal, waar Janssen heeft rondgereisd.

Daarna volgen rustiger, maar ook indrukwekkende platen van Babu die in een meer duikt. Het slim gekozen perspectief ligt onder de waterspiegel, alsof we aan de zijkant in een aquarium kijken. Het water is met talloze streepjes gearceerd en Janssen speelt daarin behendig met licht en donker.

Papierknipsels van Matisse

De gebouwen en personages zijn tamelijk realistisch weergegeven, al blijft het door de zichtbare, soms ruige potloodstructuur weg bij het fotografische. De natuur abstraheert Janssen veel meer: de vingervormige boombladeren in het oerwoud roepen welhaast de papierknipsels van Matisse in herinnering.

Op de meeste platen is Babu de enige mens, vaak in zichzelf gekeerd, starend in de verte. Dat hij zich alleen voelt na de dood van zijn oma is daardoor steeds voelbaar. Op haar sterfbed heeft ze gezegd dat als Babu haar erg mist, ze dan juist dichtbij is. Hij zoekt naar een duidelijk teken, maar realiseert zich uiteindelijk dat oma op allerlei manieren aanwezig is: in een vlinder, een boom die schaduw geeft, het tokkelen van de windgong.

Die spirituele boodschap brengt Janssen in een troostende, licht poëtische tekst, die een enkele keer te gewichtig klinkt (‘hoe meer ze mij ontbrak’) en soms net te veel uitlegt: ‘(…) precies daar loste het boos zijn in mij op’ – niet fraai trouwens, ‘het boos zijn’.

Een iets strengere redactie had de tekst goed gedaan, maar dat vergeet je direct als je naar de beeldschone tekeningen kijkt. Geen wonder dat de uitgeverij uitpakt met twee edities: één op regulier prentenboekformaat (maar mét goud op snee) en een grote ‘luxe-editie’ met linnen rug, dik papier en zeefdruk op de kaft. Om bij te watertanden.

Mark Janssen
Altijd dichtbij
Lemniscaat
26 blz. € 29,95 (luxe) € 16,95 (regulier)
Vanaf 5 jaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden