filmrecensie

Baantjer Het Begin is een publieksfilm met vaart en humor, maar de hoofdstad is wel erg wit

Waldemar Torenstra als inspecteur De Cock. Beeld ANP Kippa
Waldemar Torenstra als inspecteur De Cock.Beeld ANP Kippa

Baantjer Het Begin
Regie: Arne Toonen. Met Waldemar Torenstra, Tygo Gernandt, Lisa Smit, Loes Luca, Fedja van Huêt, Robert de Hoog en Peter Bolhuis.
★★★☆☆

Belinda van de Graaf

Het is 1980, nog een paar dagen te gaan voor de kroning van prinses Beatrix op de Dam in Amsterdam. Op een steenworp afstand, op de Wallen, bevindt zich Bureau Warmoesstraat waar het een drukte van belang is. Er zijn krakersrellen. Er drijft een lijk in de gracht. En er is mogelijk een aanslag in voorbereiding.

Midden in dat rumoer maakt een nieuwe rechercheur zijn opwachting, Jurre de Cock uit Urk, in een net grijs pak overtuigend vertolkt door Waldemar Torenstra. De rechercheur waaraan hij wordt gekoppeld is de geboren Jordanees Tonnie Montijn, door Tygo Gernandt gespeeld als een ongeschoren ritselaar met jeugdvrienden in de Amsterdamse onderwereld.

Fans van de populaire politieserie ‘Baantjer’ die twaalf seizoenen (1995-2006) op de buis was, weten het al. ‘Baantjer Het Begin’ keert terug in de tijd, naar de eerste werkdag van de geliefde rechercheur De Cock die jarenlang werd gespeeld door Piet Römer.

Regisseur Arne Toonen maakt slim gebruik van de erfenis van Appie Baantjer die zelf op Bureau Warmoesstraat werkte en voor zijn populaire misdaadromans uit eigen ervaring putte. Toonen had er ook duidelijk plezier in om 1980 in retro-stijl te te reconstrueren: van de telefooncellen op straat tot het groene pennenbakje op het politiebureau, aan alles is gedacht.

Amsterdamse humor

Ook de droge, Amsterdamse humor is goed getroffen en dan gaat de eer vooral naar actrices in bijrollen: Jelka van Houten als agente en Ryanne van Dorst als patholoog-anatoom. De kraker met grote veiligheidsspeld door de neus is een goede karikatuur.

Wel zit het misdaadverhaal tjokvol. Naast alle verwikkelingen rond politie, penose en krakers, is er ook nog een bankoverval en een cocaïnelading die ons naar Antwerpen voert. De film fladdert daardoor overal een beetje langs.

Er is nog iets anders dat opvalt, namelijk hoe wit de hoofdstad is. Jammer. Baantjer Het Begin is een met vaart en humor vertelde publieksfilm, met karakters die je ook in de tv-serie zou willen volgen, maar met zo’n bleekscheterig acteursensemble kun je eigenlijk niet meer aankomen.

Elke week worden de nieuwste films besproken door onze recensenten. U leest de recensies hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden