null Beeld Rob Godfried
Beeld Rob Godfried

Weekendtips

Awkwart, canondagen, het Hanze Escape Event en de kracht van ontmoeten

Maaike Bos

ZIEN
DE KRACHT VAN ONTMOETEN

Amsterdam Museum, Stichting In mijn Buurt - Leren door ontmoeting
t/m 5 november

Kinderen die nu tien jaar zijn, interviewen Joodse ouderen die tien waren toen de Tweede Wereldoorlog begon. In die ontmoeting leven de verhalen voor over intense angst of verdriet, over de juiste ingeving of liefde. Nu in Amsterdam Museum, in de Tuinkamer in De Hermitage: een expositie van indringende oorlogsverhalen, foto’s, audiofragmenten en een enkele knuffel. Inmijnbuurt.org en Amsterdammuseum.nl

DOEN
DE CANONDAGEN

13 en 14 mei

Zesentwintig musea en instellingen belichten de vensters en sleutelstukken uit de Canon. Fiets in het Noorden mee met een culinaire tocht door het landschap van de Koloniën van Weldadigheid. Rijd in het Spoorwegmuseum (Utrecht) mee op de Arend met zijn stoomlocomotief, bezoek lezingen over De Jurk uit het Palmhoutwrak in Museum Kaap Skil (Texel), of onderzoek de moord op Willem van Oranje in Museum Het Prinsenhof. Canonvannederland.nl.

ZIEN
WART KAMPS: AWKWART

Tournee t/m 27 mei

Een ‘krankzinnig en enorm grappig solodebuut’ noemde De Theaterkrant het muzikale cabaretprogramma Awkwart. Het absurdistische programma van Wart Kamps (Van God los; Missie Aarde) onder regie van Bart van den Donker draait om (zelf-)twijfel, sociale onhandigheid en ongemak. ‘Dan zie je pas hoe mensen echt zijn. Lekker gênant.’ Wart maakt al twee decennia cabaret met onder anderen tweelingbroer Tim Kamps. Wartkamps.nl.

HOREN
CANDLELIGHT: A TRIBUTE TO CHOPIN

Felix Meritis, Amsterdam
13 mei

In het renaissance-gebouw aan de Amsterdamse Keizersgracht begeleidt een zee van kaarsen de tonen van Chopin; romantischer kan niet. De Candlelightformule is weliswaar erg commercieel met concerten in ruim honderdvijftig (wereld-)steden, maar succesvol door zijn eenvoud. Honderden echte kaarsen mogen nooit, deze goeie nep-kaarsen wel. Ze spelen naast pianiste Lestari Scholtes de hoofdrol. Feverup.com/m/128188.

ZIEN
DE HONDERD VAN ROOYACKERS

null Beeld Ursula van de Bunte
Beeld Ursula van de Bunte

Fotoserie Ursula van de Bunte
Kasteel Geldrop
7 mei t/m 25

Fotograaf Ursula van de Bunte wil haar man en muze Paul Rooyackers (1951, acteur) voor de eeuwigheid bewaren, en maakt inmiddels een zowat eindeloze serie portretten. Soms ludiek, klassiek of modern, of verwijzend naar iconische schilderijen. De foto Kaasmeisje is genomineerd voor de Pink Lady Food Award 2023, die 16 mei wordt uitgereikt. Kasteelgeldrop.nl/evenement/expositie-ursula-van-de-bunte.

DOEN
HANZEJAAR: HANZE ESCAPE EVENT

null Beeld Sjoerd Bracke & Cuno de Bruin
Beeld Sjoerd Bracke & Cuno de Bruin

Negen Hanzesteden
13 en 14 mei

De negen Hanzesteden in Nederland (Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle) bestaan 800 jaar en dat vieren ze met honderden activiteiten. Een paar hoogtepunten gebeuren in alle negen steden tegelijk, zoals het Hanze Escape Event op 13 en 14 mei. Vind jij met je team binnen twee uur de geheime uitgang van jouw stad? Bestel de game op je mobiele telefoon via: Hanzejaar2023.nl. Volgende hoogtepunt: ‘24 uur Hanze’ op 14 oktober.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden