null Beeld

TipsMarischka Verbeek

Audre Lorde verdient een nieuwe frisse vertaling

Marischka Verbeek

Wat ik nu lees

Soms leer je de schrijver eerder kennen dan het boek. Op een festival ontmoette ik Willemijn Kranendonk; geprikkeld door ons gesprek begon ik thuis direct in haar debuut De Geliefden. Hierin kijken twee oudere vrouwen terug op hun leven, ­samen en apart. Een zeldzaam perspectief in de Nederlandse literatuur, geschreven door een nieuw talent van (pas) eind twintig.

Waar ik steeds naar terugkeer

Zami (1982) van Audre Lorde gaat al een leven met me mee. Het ligt altijd binnen handbereik en ik sla het soms open als een bijbel. Dit boek heeft mijn leven blijvend veranderd.

Marischka Verbeek is programmamaker in de culturele sector en eigenaar van boekwinkel Savannah Bay in Utrecht.

Lorde beschrijft lyrisch en krachtig haar turbulente leven als queer vrouw van kleur in de jaren vijftig en zestig. Zami is van tijdloze klasse en daardoor weer bijzonder actueel. Ik las medio jaren tachtig een vertaling, later raakte het boek hier vrijwel in de vergetelheid.

Nu is Audre Lorde weer hip & happening, herontdekt door een nieuwe generatie. Dus lieve ­uitgevers, wie zorgt voor een nieuwe frisse vertaling?

Waar ik me op verheug

Adrienne Monnier en Sylvia ­Beach, boekverkopers en geliefden in de jaren twintig in Parijs, zijn al sinds het prille begin van mijn boekhandelaarsbestaan mijn grote voorbeelden. Hoe zij hun boekwinkels tot een thuis maakten voor vrijzinnige schrijvers en kunstenaars is een inspiratiebron voor mijn werk in boekwinkel Savannah Bay in Utrecht. Binnenkort verschijnt de Nederlandse vertaling (bij uitgeverij Orlando) van The Paris Bookseller van Kerri Maher: een warme, toegankelijke roman over Sylvia, Adrienne en hun beroemde clientèle (James Joyce!).

Ik heb zin om dit boek en mijn heldinnen straks te delen met onze klanten en zo het belang van een goede boekwinkel te benadrukken en te vieren.

Wekelijks tipt afwisselend een schrijver of een (beroeps)lezer drie favoriete boeken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden