Astrologie in 5 minuten

Voor het maken van een horoscooptekening was vroeger nogal wat tijd en geduld nodig. Veel geworstel met tijdzones en tabellen, en daarna wachtte het moeilijkste karwei: het duiden van de geboortehoroscoop, die er voor eenieder anders uitziet.

Sinds kort is er voor professionele en amateur-archeologen de cd-rom 'Astrologie', die het berekenen van een horoscoop een stuk eenvoudiger maakt. Na het invullen van naam, geboorteplaats en -tijdstip van jezelf of iemand anders op een digitaal formulier neemt de computer al het rekenwerk voor zijn rekening en verschijnt in een mum van tijd op het beeldscherm een kant-en-klare, veelkleurige horoscoop-tekening met alle planeten in het juiste huis en in het juiste dierenriemteken.

Het programma heeft een Windows-interface met een overzichtelijke menu-balk, waarmee bijvoorbeeld de horoscooptabel opgeroepen kan worden waarin de zogeheten aspecten (de hoeken die de planeten onderling maken) nog eens keurig op een rij staan. Ook kun je tijdens het astrologie bedrijven met één muisklik een muziekje opzetten, want natuurlijk heeft ook deze cd-rom een multi-mediaal karakter. De computer-astroloog werkt met split-screen: naast het venster met de horoscooptekening bevindt zich het venster waarin door middel van doorlopende teksten de duiding plaatsvindt. Deze teksten interfereren met onderdelen van de tekening ernaast. Wie - om maar wat te noemen - in het linkervenster de betekenis van Zon in Sagittarius leest, ziet in het rechtervenster op de tekening het astrologische teken voor de Zon in het vak Boogschutter knipperen. Zo kan op inzichtelijke wijze het hele scala van planeetstanden in de horoscooptekening worden afgewerkt. En niet alleen de tekening, maar ook de analysetekst is op papier te zetten. Een geboortehoroscoop voor een familielid of vriend die geen computer heeft? Eén druk op de knop en uit de printer rolt een complete horoscoop van pakweg twintig pagina's, genummerd en van rubriekshoofdjes voorzien.

Helaas kleeft er één, nogal belangrijk probleem aan computerastrologie. Je kunt een computer volstouwen met handboeken voor het duiden van horoscopen, maar voor het interpreteren van complexe planeetstanden of het ontdekken van een subtiele samenhang tussen alle onderdelen is hij niet geschikt. Zo kan het voorkomen dat in een uitgeprinte computer-horoscoop onder de rubriek 'Identiteit' bij het aspect 'Zon Halfvierkant Venus' staat: 'in het algemeen moet je niets hebben van wedijveren'; terwijl iets verder op dezelfde pagina bij het aspect 'Zon Conjunctie Mars' wordt vermeld: 'Je vindt het heerlijk om te wedijveren'.

De conclusie zal duidelijk zijn: voor het produceren van horoscoop-tekeningen en bijbehorende tabellen is de cd-rom 'Astrologie' uitermate geschikt en hulpvaardig, maar voor het duiden van 'de kosmische vingerafdruk' is men beter af bij een betrouwbare, non-digitale astroloog. De makers van deze cd-rom geven dat ook ruiterlijk toe. Iedere uitgeprinte horoscoop-analyse vangt aan met de volgende tekst: “Met tien planeten, twaalf dierenriemtekens en twaalf huizen zijn er omtrent 1500 eenvoudige combinaties in de horoscoop. Wanneer je daar nog eens de verschillende graden waarin planeten kunnen staan en de onderlinge combinaties die ze kunnen vormen optelt, zijn er al met al tienduizenden invloeden, die in een astrologische interpretatie afgewogen en gesynthetiseerd moeten worden. Geen enkel computerprogramma kan dat bevredigend doen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden