Boekenprijs

Astrid Roemer krijgt Prijs der Nederlandse letteren 2021

Astrid Roemer in 2016 bij de toekenning van de P. C. Hooftprijs Beeld ANP
Astrid Roemer in 2016 bij de toekenning van de P. C. HooftprijsBeeld ANP

Schrijfster Astrid Roemer (73) krijgt dit jaar de Prijs der Nederlandse Letteren 2021. Aan de meest prestigieuze literaire bekroning binnen het Nederlandse taalgebied is een geldbedrag van 40.000 euro verbonden.

Roemer is de eerste auteur uit Suriname die deze prijs ontvangt. In 2016 was zij ook al de eerste auteur van Caribische oorsprong die de P. C. Hooftprijs kreeg.

Met haar romans, toneelteksten en gedichten bekleedt Roemer volgens de jury ‘een unieke positie in het Nederlandstalige literatuurlandschap’. “Haar werk is onconventioneel, poëtisch en doorleefd”, schrijft de jury onder voorzitterschap van de Vlaamse hoogleraar moderne Nederlandse literatuur Yves T’Sjoen. “Roemer slaagt erin thema’s uit de recente grote geschiedenis, zoals corruptie, spanning, schuld, kolonisatie en dekolonisatie, te verbinden met de kleine geschiedenis, het verhaal op mensenmaat.”

Migratie en racisme

Astrid Roemer werd op 27 april 1947 geboren in Paramaribo. Ze debuteerde in 1970 met de dichtbundel Sasa: mijn actuele zijn. Verhalend proza vormt het belangrijkste onderdeel van haar oeuvre. De trilogie Gewaagd leven (1996), Lijken op liefde (1997) en Was getekend (1998) geldt als haar magnum opus. Haar meest recente werk, Gebroken Wit, verscheen in 2019.

In haar werk spelen thema’s als migratie, seksuele oriëntatie, racisme en emancipatie een grote rol. Kenmerkend voor haar stijl zijn de rijkdom aan beelden en symboliek en het experimenteren met verschillende stijlvormen en verhaalstructuren.

Te laag prijzengeld

Roemer zal de Prijs der Nederlandse Letteren in oktober ontvangen uit handen van de Belgische koning Filip. De bekroning, gefinancierd door de Taalunie, wordt eens per drie jaar toegekend. De organisatie ligt beurtelings in handen van Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds. In 2018 ging de prijs naar de Nederlandse dichter en schrijver Judith Herzberg.

In 2007 weigerde Jeroen Brouwers de prijs omdat hij de bijbehorende beloning, destijds 16.000 euro, te laag vond. Het bedrag was volgens hem niet in overeenstemming met het prestige van de prijs. In 2009 werd het verhoogd naar de huidige 40.000 euro.

Lees ook:

Pulserend proza van Caribische Couperus, Astrid Roemer

In meerstemmige familieroman schetst Roemer de onontwarbare geschiedenis van een clan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden