Astrid Roemer krijgt P.C. Hooft-prijs voor 'scherpe interventies in publiek debat'

Astrid Roemer. Beeld Roeland Fossen/Hollandse Hoogte

Schrijfster Astrid Roemer (68) krijgt de prestigieuze P.C. Hooft-prijs voor haar 'scherpe en relevante interventies in het publieke debat en complexe literaire verbeeldingen van de geschiedenis van Suriname'. Dat heeft het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde vandaag bekendgemaakt.

De P.C. Hooft-prijs is een van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland en wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essays en poëzie. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro.

Politiek engagement en literair experiment gaan bij Roemer hand in hand, stelt de jury. "Dat leidt tot romans die tegelijk scherpe en relevante interventies in het publieke debat zijn en complexe literaire verbeeldingen van de geschiedenis van Suriname. Het is een geschiedenis die voor velen in Nederland nog tamelijk onbekend is, buiten de steekwoorden 'slavernij' en 'Decembermoorden', maar die onlosmakelijk met ons land verbonden is, en daarmee ook met onze literatuur."

Getrouwd met Suriname
Astrid Roemer werd in 1947 geboren in Suriname en emigreerde in 1966 naar Nederland, waar ze in 1970 debuteerde met de dichtbundel Sasa. Sindsdien heeft ze talloze romans en toneelstukken geschreven waaruit haar verbondenheid met Suriname blijkt, waaronder de goed ontvangen romans Neem mij terug Suriname (1974), Gewaagd leven (1996) en Lijken op liefde (1997).

"Met Suriname ben ik getrouwd, Nederland is mijn minnaar, met Afrika heb ik een homofiele relatie en met elk ander land ben ik geneigd slippertjes te maken", heeft de schrijfster ooit gezegd.

Feministisch auteur
In 1982 brak Roemer in Nederland door met de roman Over de gekte van een vrouw, waarin de hoofdpersoon Noenka door huiselijk geweld afglijdt richting misdaad en kliniek en zich dankzij de lesbische liefde emancipeert. Met deze roman vestigde Roemer haar reputatie als feministisch auteur en rolmodel voor lesbische vrouwen.

Roemer krijgt de P.C. Hooft-prijs 19 mei uitgereikt in het Letterkundig Museum in Den Haag. Tot eerdere winnaars in het genre verhalend proza behoren A.F.Th. van der Heijden, Charlotte Mutsaers en Cees Nooteboom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden