Review

Assepoester tussen de stiefzusters

Een orkest is er niet altijd bij gebaat als het een groot solist te gast krijgt. Dat was het geval bij Arpeggione, dat woensdagavond in het Concertgebouw volledig overschaduwd werd door violiste Janine Jansen.

Sandra Kooke

Het strijkorkest uit Oostenrijk kwam voor een zomerconcert naar Amsterdam en kreeg als trekker Janine Jansen op de posters. In een programma, gevuld met Music for the Millions, speelde zij 'Souvenir d'un lieu cher' van Tsjaikovski en een 'Spaanse dans' van Manuel de Falla. De avond werd verder gevuld met ongecompliceerde muziek van Nielsen, Puccini, Davidov en Suk.

Direct bij Nielsens 'Kleine suite voor strijkers' werd de toon voor de avond gezet: vrolijke, frisse muziek, die niet al te netjes werd opgediend. Puccini's 'Crisantemi' werd wat verbrokkeld gebracht. Dirigent Alexander Rudin hield de uitvoering zo klein en intiem dat de klank niet echt op wilde bloeien.

Toen even later Janine Jansen de eerste noten op haar Stradivarius 'Barrere' liet horen, kwam de gebrekkigheid van Arpeggione pas goed naar voren. Jansen speelde Tsjaikovski adembenemend mooi, sensueel en teder. Omlijst door valse celli was ze als Assepoester op het bal van de prins tussen allemaal lelijke stiefzusters. Jansen speelde zonder iets achter te houden, ook als er risicovolle virtuoze passages opdoemden. Met de haar kenmerkende felheid en een geweldig gevoel voor timing bracht ze een spetterende 'Spaanse dans' van De Falla. Jammer dat Arpeggione haar niet goed kon volgen.

Na de pauze vielen we terug op aarde met een Fantasie op Russische thema's voor cello en strijkorkest van de terecht vergeten componist Karl Yuljevitsj Davidov. Rudin kon daarin laten horen dat hij beter cello speelt dan dirigeert en met het virtuoos klinkende stuk scoorde hij goed bij het publiek. Na de Serenade in E van Josef Suk volgden twee toegiften, de 'Elégie' van Tsjaikovski en een 'Scherzo' van Sjostakowitsj. Dat laatste stuk speelde Arpeggione met onverwacht vuur en spelvreugde en was het grote succes van de avond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden