aspirant-omroep

Aspirant-omroepen willen meer campagnetijd wegens corona

null Beeld Fadi Nadrous
Beeld Fadi Nadrous

Waarschijnlijk lukt het drie à vier aspirant-omroepen om vóór 31 december genoeg leden te werven. De anderen vroegen om uitstel, maar krijgen dat niet.

Rufus Kain

Hilversum zou wel eens flink kunnen worden opgeschud. Dertien nieuwe aspirant-omroepen dingen dit jaar mee naar zendtijd bij de NPO. Een recordaantal van drie à vier gaat de eindstreep halen, volgens het Commissariaat voor de Media (CvdM).

Bekend is dat Omroep Zwart en Ongehoord Nederland erin geslaagd zijn de vereiste 50.000 leden te werven. Daar komt voor de deadline van 31 december hoogstwaarschijnlijk nog minstens één aspirant bij, al wil het CvdM niet zeggen welke.

Eerlijke kans

De aspiranten die nog geen 50.000 leden hebben, vroegen om uitstel aan minister Slob: zij vinden dat ze geen eerlijke kans hebben gehad om campagne te voeren. Festivals waarbij zij leden wilden werven – zoals Keti Koti, Zwarte Cross en de Bevrijdingsfestivals – werden immers afgelast vanwege corona.

Slob heeft het verzoek om uitstel op 9 december in een brief afgewezen. “De peildatum staat al heel lang vast”, zegt zijn woordvoerder. “Deze is in juli 2019 aangekondigd en vervolgens op 4 december 2019 formeel vastgesteld.”

Sommige aspiranten vinden dit wrang, omdat op 8 december een wetsvoorstel van Slob werd aangenomen waarin hij zegt de pluriformiteit van de publieke omroep te willen versterken. En als de dertien nieuwe omroepverenigingen één ding gemeen hebben, dan is het hun ambitie om televisie diverser te maken. Zo richt EVNS zich op vrouwen, U-Icon op jongeren en PAC op Aziatische gemeenschappen. Omroepen X en Zwart willen inclusiviteit, terwijl Ongehoord Nederland pleit voor traditie en tegen migratie.

Media nalatig

Ook vindt een aantal dat de media nalatig zijn geweest in hun berichtgeving over de omroepen. “Waarom hoor je niets over het recordaantal aspiranten?”, vraagt San Fu Maltha van Omroep Bersama, dat het Nederlands-Indisch cultureel erfgoed onder de aandacht wil brengen. Volgens Guilly Koster van Omroep X heeft de geringe media-aandacht een negatieve invloed op de uitkomst gehad. “Het is geen toeval dat de twee omroepen die wél veel aandacht hebben gekregen, tot nu toe als enige 50.000 leden hebben.”

In de laatste weken van december proberen meerdere aspiranten nog een eindsprint te maken. De nieuwe coronamaatregelen maken het er alleen niet makkelijker op. “We waren in het midden van een campagne, maar die hebben we na de persconferentie weer moeten bijstellen”, zegt Maltha. “Alles is in lockdown. Behalve de peildatum.”

Lees ook
Het omroepbestel heeft niets meer te maken met hoe ‘Hilversum’ er vroeger uitzag

Wat is nog het nut van een omroepvereniging als de NPO bepaalt wat wanneer wordt uitgezonden? Een lezer schreef ons de draad kwijt te zijn. “Bij het tv-overzicht in Trouw ontbreekt helaas ook de vermelding van de omroep, en dan verbaas je je er wel eens over dat het een heel andere omroep is dan je dacht.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden