Koken met Karin

Asperges uit de oven (met tahin)

Asperges uit de oven Beeld Karin Luiten

Die asperges met radijs van vorige week, hoe verzin je het? Recepten ontstaan meestal toevallig, omdat je dingen hebt waar je vanaf wilt en vervolgens gaat kijken wat er nog meer rondslingert voor erbij. Dat is voor mij de essentie van koken: creatief bezig zijn met dankbaar (lees: opeetbaar) resultaat en intussen kom je mooi van je rotzooi af ook. 

Ik kan er niet bij dat wij gemiddeld nog steeds per persoon veertig kilo voedsel per jaar weggooien. Aan mij zal het niet liggen, mijn motto is: overal valt nog wel wat van te maken.

Dus deze week krijgt u van mij wederom een recept met asperges en radijs, puur omdat ik die allebei over had. Alleen maak ik er nu natuurlijk iets geheel anders mee. Dit keer toevallig een veganistische variant, en dat komt goed uit, want daar kreeg ik net weer een vraag over per mail. Nu wil het geval dat ik wel meer verzoeken krijg. Over vleesvrij, glutenvrij, koolhydraatvrij, lactosevrij, koemelkvrij of notenvrij. Of het eens een keer zonder knoflook mag, want dat doe ik ‘werkelijk altijd overal’ in. Waarom altijd room en nooit eens amandelmelk/rijstemelk/havermelk? En kan er ook eens een recept uit de slowcooker/snelkookpan/hooikist/airfryer?

Gezemel? Integendeel! Ik ben blij met alle respons op deze rubriek, het geeft aan dat koken leeft en daar doe je het als receptenschrijver allemaal voor. Maar ja, ik kan niet altijd iedereen tegelijk tevreden houden. Alhoewel, het recept van vandaag is in één klap zowel vleesloos, roomloos, koolhydraatarm, glutenvrij als veganistisch. Alleen die hazelnoten en knoflook vonden wij thuis toch wel erg lekker erbij, maar dat moet u zelf weten. En ja, het hoort echt in de oven, al was het maar omdat ik helemaal geen slowcooker, snelkookpan, hooikist of airfryer heb.

Ingrediënten:

1 kilo witte asperges
1 bosje radijs
200 g kerstomaatjes
20 g blanke hazelnoten
2 knoflooktenen
olijfolie
zoutvlokken
peper uit de molen

Tahinsaus:
4 eetl tahin (pasta)
½ citroen (alleen sap)

Zelf maken, voor 2 tot 4 personen

Rooster de hazelnoten in ± 5-10 minuten goudbruin in de opwarmende oven (200 °C) - let op, de tijd kan nogal variëren. Schil de asperges met een dunschiller en verwijder de houtige uiteindes. Gebruik schillen en kontjes eventueel om bouillon van te trekken (lekker voor aspergesoep of aspergerisotto). Verwijder het loof van de radijsjes, snij ze doormidden. Doe asperges en radijs in een grote braadslee of op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met uitgeperste knoflook, zout, peper en een ferme scheut olijfolie. Hussel grondig om. Verdeel de kerstomaatjes erover. Rooster ± 20-25 minuten in de oven tot de asperges gaar zijn. Hussel de boel halverwege een keertje voorzichtig om.

Saus: Meng de tahin-pasta met een ferme kneep citroensap, zout en peper. Voeg al kloppend met een garde zoveel scheutjes water toe tot het een mooi lichtbeige, soepele saus is.

Serveren: Doe de hele bups uit de oven op een schaal. Zwiebel er een sliertje saus over en serveer de rest los erbij in een kommetje.

Tips:

Dat loof van radijsjes is trouwens heel lekker door de sla, stamppot of soep. Of haksel het fijn en maak er kruidenboter mee. Wel goed wassen en droogslingeren in een sla- centrifuge.

Wij eten hier thuis een pond asperges met z’n tweeën, maar er zijn ook mensen die een pond per persoon rekenen. Dat moet u zelf maar uitvogelen.

Lees alle recepten van Karin Luiten terug in dit dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden