Architect Stationsplein rolt ballen het liefst een stukje opzij

Op het stationsplein in Rotterdam staat vanaf najaar 2015 het kunstwerk Kissing Earth. Beeld ANP Handouts
Op het stationsplein in Rotterdam staat vanaf najaar 2015 het kunstwerk Kissing Earth.Beeld ANP Handouts

Hoewel ze er pas over ruim een jaar moeten liggen, blijven de wereldbollen die voor het Centraal Station van Rotterdam moeten komen voor opschudding zorgen. Landschapsarchitect Adriaan Geuze, die het Stationsplein ontwierp, rolt de bollen van kunstenaar Olafur Eliasson het liefst een vijftigtal meter op, naar de zijkant van het plein.

Niels Markus

Daar, achter de ingang van de fietsenstalling, liggen ze wat minder in het zicht. Dat sluit meer aan bij de wens van veel Rotterdammers, die het plein het liefst leeg houden.

Geuze zat in de externe commissie die het ontwerp 'Kissing Earth' van Eliasson unaniem uitkoos. Hij staat nog steeds achter die keuze, maar sinds een proefopstelling vorige week ziet hij de locatie niet meer zitten. "Alles is asymmetrisch aan het plein: het dak en de gevel van het station en de gebouwen eromheen. Vorige week lagen ze middenop het plein. Daar is nu nog plek voor evenementen en demonstraties. Het lijkt me duidelijk: dat is niet de goede plek."

Onenigheid
Ondertussen stelde de Partij voor de Dieren vragen of de ballen wel goed aanbesteed zijn en is bij Sculpture International Rotterdam (SIR), de beheerder en regisseur van de beeldencollectie, onenigheid over het ontwerp ontstaan. Veel wil artistiek leider Dees Linders daar niet over kwijt, wel dat de discussie gaat over 'de schoonheid van een uniek en goed functionerend leeg plein en de kwaliteit van het kunstwerk'.

Zelf heeft zij ook twijfels of het Stationsplein wel de goede plek voor de wereldbollen is. Een adviseur van SIR had zitting in de commissie die voor het ontwerp koos, normaal leidt de stichting de zoektocht naar belangrijke nieuwe kunstwerken voor de stad. Linders vindt dat de gemeente een hoop kan leren van de procedure rond de bollen, wanneer ze vaker externe commissies beelden wil laten kiezen. "Wij kennen de stad, de kunstwerken en de werking van de kunst als geen ander. Ik kan me goed voorstellen dat de commissie Eliasson heeft gekozen, en het is goed dat er een discussie ontstaan is, het is jammer dat die soms wat ongenuanceerd is."

Discussie is goed
Alle discussie is goed, zegt Geuze. "In alle steden vinden fundamentele discussies over kunst plaats. In Utrecht en Amsterdam lullen ze jaren over projecten. Dat moet geen taboe zijn. Als kunstenaar vind ik zo'n publiek debat fantastisch."

In het debat zijn de tegenstanders tot nu toe in ieder geval het luidruchtigst. De Facebook-pagina 'Pleurt op met die ballen' heeft inmiddels meer dan 10.000 likes. De vraag is of de gemeenteraad zijn oren laat hangen naar die tegenstand. Zij bepalen of het stadsbestuur vijf ton in het beeld gaat investeren. Leefbaar Rotterdam en de SP zijn sowieso tegen de bollen, andere partijen twijfelen nog.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden