Review

Archeologie Fors handboek bij Teleac-serie erg Amerikaans

David L. Webster e. a. (red.): Levend verleden. Inleiding in de archeologie (bij Teleac-serie). Unieboek/de Haan, Houten; 503 blz. - f 64,50.

JOOST VERMEULEN

Voor de belangstellende leek? Maar dan wel een die in de archeologie van Amerika is geinteresseerd, en in de manier waarop men daar met de archeologie omgaat. Of misschien voor aankomende studenten archeologie? Maar dan wordt er wel erg veel uitgelegd wat de meesten van hen allang behoren te weten. Voor liefhebbers van de Maya-cultuur wellicht? Of alleen als handleiding bij de gelijknamige Teleac-serie?

Als boek is het, ondanks zijn omvang, vlees nog vis. Vanaf de eerste pagina wordt de lezer bevangen door een gevoel van onbehagen en dat neemt alleen maar toe naar mate hij verder in het boek komt. Het werk is rommelig van opzet, waardoor de soms interessante informatie verloren gaat in extra inzetjes, rare kadertjes en op dat moment onnutte informatie.

Daar komt nog bij dat het boek zo door en door Amerikaans van inslag is dat het mij als Europeaan tegen gaat staan. Nu kun je natuurlijk van mening zijn dat de archeologen in Europa zich veel te veel bezighouden met hun eigen achtertuin (de zogeheten Oude Wereld, die voornamelijk rondom de Middellandse Zee is gesitueerd) en nauwelijks aandacht hebben voor wat zich elders in de wereld heeft afgespeeld. Maar dat kan mijns inziens geen rechtvaardiging zijn om in een handleiding - wat dit boek ondanks alles toch moet zijn - de geschiedenis van de oude wereld in een hoofdstukje (van de in het totaal zestien hoofdstukken) af te doen.

'Levend verleden' behandelt een aantal aspecten van de archeologie. Dat gebeurt op een tamelijk willekeurige manier. Sommige onderdelen krijgen meer aandacht dan andere zonder dat het de lezer duidelijk wordt waarom. Misschien ligt dit hieraan dat meerdere auteurs bij de samenstelling waren betrokken. Hoe dan ook, het blijft vervelend, of op zijn minst verwarrend.

Die verwarring wordt nog vergroot doordat het boek slecht (uit het Amerikaans) vertaald en slecht geredigeerd is. En dan heb ik het nog niet over de voorbeelden van regelrechte tegenspraak die erin voorkomen. Zo staat op pagina 155: 'De chiefs verdelen statussymbolen en hebben vaak toegang tot andere vormen van bezit'. Maar op blz. 299 lees ik onder het hoofdje 'punten om te onthouden': 'Chiefs hebben vele belangrijke bestuurlijke functies, maar weinig toegang tot macht en rijkdom'. Vertegenwoordigen statussymbolen geen macht? Overal elders in dit boek blijkt van wel. Is bezit geen rijkdom?

Het is te hopen dat de serie 'Levend verleden' van Teleac beter in elkaar zit dan dit boek. Dat het - zoals op de achterflap staat - meer biedt dan die serie, lijkt in elk geval twijfelachtig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden