Applaus voor Rockstar

John Hoogerwaard

Playstation 2, 16+, prijs 60 euro

Het gebeurt eigenlijk nooit dat we binnen een dikke maand tijd voor de tweede keer aandacht besteden aan een game. Nu wel.

Toen producent Rockstar begin oktober de eerste beelden uit Canis Canem Edit liet zien, ging het vooral over de maatschappelijke opwinding. Want de game die in de productiefase Bully (pestkop) heette, zou volgens parlementariërs en oudergroepen pesten en geweld onder kinderen propageren.

Na flink wat uren spelen kun je van alles beweren, maar niet dat schoolgaande jeugd hiervan massaal aan het bullyen zal slaan. Canis Canem Edit (Latijn voor hond eet hond) gaat inderdaad over het nogal vervelende joch Jimmy Hopkins. Probleem is alleen dat hij op zijn nieuwe school, Bullworth High, nog veel vervelender figuren tegenkomt. En Jimmy weigert te buigen voor die bullebakken en geeft flink tegengas. Enfin: dat levert soms een knokpartij op, maar dat is zo cartoonesk dat het nauwelijks serieus te nemen is.

Kijk je puur naar het spel, dan is Canis Canem Edit een zeer vermakelijk universum, dat op precies dezelfde pijlers is gebouwd als Rockstars andere grote hit: Grand Theft Auto. Net als in GTA, heb je ook in deze game een zee aan ruimte waarin je je kunt rondbewegen. De game is zo opgebouwd dat je een grote mate van vrijheid hebt, die slechts beperkt wordt door het feit dat je op gezette tijden in bed moet liggen. Doe je dat niet, dan val je om.

De rest van de tijd bestaat uit overleven op school, en dat doe je vooral door per dag minimaal twee lessen te volgen. Door die met goed gevolg af te leggen (bijvoorbeeld Engels spellen), krijg je de beschikking over steeds meer communicatietalent, maar ook over zaken die een puberende scholier goed kan gebruiken. Neem rotjes of stinkbommen, altijd handig. Daarnaast zitten er nog talloze kleine en grappige zij-missies in de game.

Zoals we van Rockstars GTA gewend waren, is ook Canis Canem Edit subliem afgewerkt met veeloog voor detail, de nodige humor en verwijzingen naar obscure films en literatuur. De besturing van de game maakt het geheel af. De drukte vooraf, over het gewelddadige karakter, was overbodig. Een applausje voor het eindresultaat is meer op z’n plaats.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden