BoekrecensieEngelse literatuur

Anna Hope prikt in ‘Verwachting’ de kauwgombel van het happy end door

null Beeld

Niet alles wordt opgelost in het leven, zo blijkt uit de nieuwe roman van de Britse Anna Hope. Het is de kracht van het boek.

Vrouwkje Tuinman

‘Wat is er gebeurd met de vrouwen die we zouden worden?” is de tagline bij Verwachting, de derde roman van de Britse Anna Hope. Ik beken: die zin, gekoppeld aan het omslag met drie giechelende jonge vrouwen, van wie er eentje een kauwgombel blaast, lokte niet echt. Het hielp bovendien niet dat het persbericht bij het boek een suggestie heeft voor de lezeressen: ‘samen wijn drinken, huilen, eigen gemiste kansen delen’.

Een vrouwenboek is Verwachting inderdaad. Maar op een andere manier. De drie hoofdpersonen zijn, veel sneller dan ze hadden kunnen bedenken, de levensfase voorbij waarin alles nog openstond. Nu zijn ze oude meisjes, voor wie een heleboel deuren al zijn dichtgeklapt. Cate was ooit een gedreven activiste, nu een doodmoeie thuisblijfmoeder, getrouwd met een haar grotendeels vreemde man. Lissa’s heel kort fonkelende acteercarrière is uitgeblust. Hannah is de enige met een in theorie voldoening gevende baan, maar slaagt er niet in zwanger te worden. Een beetje begrip voor die situatie vindt ze bij ‘de zusterlijke sirenenzang’ van de ivf-messageboards, maar niet bij haar vriendinnen van vlees en bloed. Sowieso, geen van drie begrijpt het leed van de anderen werkelijk.

Idyllisch leven

Dat was ooit wel anders. Bruisend en vaak ironisch beschrijft Hope de start van de vriendschap tussen Cate, Hannah en Lissa, die uit nogal verschillende hoeken komen en zodoende de ander laten zien hoe het óók kan in het leven. Ze ontworstelen zich met meer en minder succes aan hun ouders en leiden begin 21ste eeuw een idyllisch leven als huisgenoten in Oost-Londen. Ze hebben weinig meer nodig dan elkaar, of denken dat in elk geval, omdat verder de meeste dingen op rolletjes lopen. Ze kennen geen taboes of wederom.

Maar achteraf gezien, zo leren we, moet het toch anders zijn geweest. Niet alleen bewondering, maar vooral ook concurrentiestrijd is een belangrijk ingrediënt van de vriendschap. Alle drie op hun eigen manier meten Lissa, Cate en Hannah hun geluk af aan dat van de anderen. En alle drie laten ze de ander, hoe tijdelijk ook, vallen als dat henzelf beter uitkomt.

Anna Hope
 Beeld Laura Hynd
Anna HopeBeeld Laura Hynd

“Je moet je vriendschappen onderhouden”, zegt Lissa’s moeder vermanend tegen haar dochter. “De vrouwen. Uiteindelijk zijn zij de enigen die je overeind houden.” Dat lukt de vrouwen van Lissa’s generatie toch minder goed dan de generatie voor hen – of in elk geval het verlichte deel daarvan. Op de een of andere manier hebben ze het stokje ‘in de intergenerationele feministische estafetteloop’ niet doorgegeven.

Dat gaat ook in de loop van Verwachting niet gebeuren. En daar zit de kracht van dit boek. Hope had haar personages tegen het eind kunnen voorzien van gelukkige huwelijken, of op zijn minst een hernieuwing van de symbiose die hun vriendschap ooit was. Maar dat doet ze niet. Ze prikt de kauwgombel door: niet alles wordt opgelost in het leven. Sterker nog: “Jonge mensen worden oudere mensen. En dan sluiten ze compromissen. Zo gaat dat. Op een gegeven moment vecht je niet meer. Je capituleert. Je wordt deel van het probleem.” Daar zou je om kunnen huilen, met een extra groot glas wijn. Of je grijpt deze kans en omarmt het inzicht als een grote verworvenheid.

Anna Hope
Verwachting
Vert. Gerda Baardman
Ambo Anthos;
368 blz. € 22,99

Lees ook

Deze korte, aangrijpende roman bewijst wat een geweldige romanschrijver Simone de Beauvoir was

De in 2019 teruggevonden roman van Simone de Beauvoir, ‘De onafscheidelijken’, is alsnog vertaald. Het bewijst nogmaals hoe groot de kunde van De Beauvoir was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden