Angst

Elsevier staat in het teken van de 'grijze angst': Nederlandse ouderen worden steeds vaker het slachtoffer van zakkenrollen, bedreiging, mishandeling en oplichting. De fysieke gevolgen van de misdrijven vallen meestal mee, de geestelijke niet. Wie het overkomt durft vaak niet meer alleen over straat en voelt zich ook thuis onveilig. Van de bejaarden heeft 90 procent angst als 's avonds de bel gaat. Wie zich door hun angst niet lieten weerhouden, waren de Nederlandse vliegers die onder Brits commando op D-Day meehielpen West-Europa te bevrijden. Elsevier doet uit de doeken hoe tientallen Nederlandse 'leeuwen' een cruciale rol speelden in het uitschakelen van de machtige Panzergruppe West.

De Groene Amsterdammer heeft nog eens goed gekeken naar de films over D-Day. Een klassieker als 'The Longest Day' toont ijzervreters als John Wayne en Robert Mitchum. Door de manier waarop zij Normandië innamen, leek de oorlog bijna leuk. Hedendaagse oorlogsproducties als 'Saving Private Ryan' en 'Band of Brothers' bieden een somberder kijk op de oorlog. Zij tonen de verwarring, slachtoffers en angst.

Wie ook reden heeft om bang te zijn is Ruud Lubbers. Zijn carrière bevindt zich op de rand van de afgrond. Amerika kan er wel eens de hand in hebben dat Lubbers vertrekt, insinueert De Groene. De vrouw met de fatale derrière was Amerikaanse, de krant waarin het incident uitlekte eveneens. En Lubbers heeft zich in het verleden regelmatig kritisch uitgelaten over Bush.

Vrij Nederland heeft zo zijn eigen angstscenario's. De zus van een VN-redacteur belandde voor 25 jaar in een Thaise cel, omdat ze xtc zou hebben geïmporteerd. VN geeft een verslag van de slecht georganiseerde rechtsgang en het verblijf in de Thaise gevangenis, de overbevolktste ter wereld.

Evenmin verkieselijk is het om op de dodenlijst van de georganiseerde misdaad te belanden. Criminelen bij wie dat gebeurt, wenden zich vaak tot de politie voor bescherming. In ruil daarvoor klappen zij uit de school over hun partners in crime. Als het aan VN ligt kunnen hun verklaringen niet langer doorslaggevend zijn in de bewijsvoering van een rechtzaak.

HP/De Tijd ontdekt deze week dat de angst voor Nederlandse moslims niet altijd terecht is. Er is tenslotte een grote groep gematigde islamieten. Maar waarom spreken die bij extremistische aanslagen niet meer hun afkeuring uit, vraagt HP zich af. Het blad voegt er een waarschuwing aan toe. Moslims dienen te beseffen dat door te weinig kritiek, hun godsdienst en cultuur op het spel komen te staan.

Verder kijkt HP naar de alledaagse Nederlandse angsten. De gemiddelde Nederlander blijkt namelijk voor van alles bang. HP schets zijn wereldbeeld als volgt: ,,De vertrouwde buren maken plaats voor mensen uit Oezbekistan, je kinderen gebruiken riskante hoeveelheden partydrugs, het voedsel is schijnbaar besmet, de zonvakantie bezorgt je misschien huidkanker en er hangen junks rond in het plantsoen.''

Na al die geïnventariseerde opgeklopte angst blijkt de conclusie een anticlimax. We klagen omdat we het zo goed hebben. De alledaagse angst is uiteindelijk een luxeprobleem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden