Bild mit Hausern

Amsterdam wil opnieuw teruggave ‘geroofde’ Kandinsky onderzoeken

Het schilderij ‘Bild mit Hausern' door de Russische schilder Vassily Kandinsky in het Stedelijk Museum.  Beeld EPA
Het schilderij ‘Bild mit Hausern' door de Russische schilder Vassily Kandinsky in het Stedelijk Museum.Beeld EPA

Werd een schilderij van Kandinsky in de Tweede Wereldoorlog geroofd van de familie Lewenstein of niet? De gemeente Amsterdam wil een nieuw onderzoek.

De gemeente Amsterdam wil dat er opnieuw wordt onderzocht of het schilderij ‘Bild mit Häusern’ van Vassily Kandinsky teruggegeven moet worden aan de erfgenamen Lewenstein. Het werk dat in het Stedelijk Museum hangt, werd in de Tweede Wereldoorlog aangekocht. Volgens de erfgenamen deed de joodse familie onvrijwillig afstand van het schilderij, maar de restitutiecommissie, die beslist over naziroofkunst, oordeelde in 2018 dat er onvoldoende aanleiding was het kostbare werk terug te geven.

In december kwam de commissie-Kohnstamm met een kritisch rapport waarin gepleit wordt voor een actiever en ruimhartiger teruggavebeleid van naziroofkunst. Daar sluiten de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en wethouder Touria Meliani (kunst en cultuur) zich bij aan. Het huidige teruggavebeleid van naziroofkunst in Nederland staat niet in dienst van het rechtsherstel, schrijven ze in een brief aan de gemeenteraad. De nieuwe manier van beoordelen moet volgens hen niet alleen gelden voor nieuwe restitutiezaken, maar ook voor lopende en reeds afgehandelde zaken. “Het teruggeven van deze kunstwerken kan voor de slachtoffers heel veel betekenen en is van groot belang voor de erkenning van het onrecht dat hen is aangedaan”, staat in de raadsbrief.

Daarmee komt dus weer beweging in de Kandinsky-zaak. In december werd een eis van de erfgenamen tot teruggave nog door de rechter afgewezen. Voor een herbeoordeling is hun medewerking wel vereist.

Lees ook:

Amsterdam hoeft schilderij van Kandinsky niet terug te geven

Roofkunst of niet? Het Stedelijk Museum in Amsterdam hoeft een schilderij van Wassily Kandinsky in elk geval niet terug te geven aan de familie Lewenstein.

Waarom de claim op deze Kandinsky is afgewezen

Het schilderij ‘Bild mit Häusern’ van Kandinsky mag van de rechter in het Stedelijk blijven. De advocaat van de erfgenamen vertelt in Trouw dat de erfgenamen in hoger beroep gaan. Maar hij verdraait en verzwijgt de zorgvuldig door de Restitutiecommissie vastgestelde feiten, aldus Fred Hammerstein, oud-voorzitter van deze commissie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden