Amsterdam krijgt Nationaal Sjoa Museum

De gevel van de Hollandsche Schouwburg, Plantage Middenlaan, Amsterdam.Beeld JHM

Het is een uitgelezen plek voor een museum dat gewijd is aan de vervolging en uitroeiing van Joden, de Plantage Middenlaan in Amsterdam.

Aan de ene kant staat de Hollandsche Schouwburg, ooit een plek van vermaak, maar in de Tweede Wereldoorlog een doorgangshuis voor tienduizenden Joden op weg naar de vernietigingskampen. Schuin ertegenover staat het gebouw van de voormalige Hervormde Kweekschool.

Daar was een crèche waar Joodse kinderen werden opgevangen. Als de tram stilstond bij de halte ertussenin en zo het zicht vanuit de schouwburg op de school ontnam, werden er snel kinderen in veiligheid gebracht.

In deze twee gebouwen moet vanaf januari volgend jaar het Nationaal Sjoa Museum gevestigd zijn. "Een symbool van onvermogen, uitsluiting en genocide tegenover een symbool van hoop, redding en moed", zei Joël Cahen, directeur van het Joods Historisch Museum en een van de initiatiefnemers voor het nieuwe museum, vandaag bij de presentatie van de plannen. "Het zou mooi zijn als de tramhalte die er nog steeds tussenin ligt straks als verbinding tussen die twee museumdelen kan werken."

Zo'n museum is er nog niet. Op een stevige steenworp afstand staat het Joods Historisch Museum, net om de hoek is het Verzetsmuseum gevestigd en verderop in de stad staat uiteraard het Anne Frankhuis.

"Maar het nieuwe museum vertelt het hele verhaal van de Shoah van A tot Z, in samenhang met wat er elders in de wereld gebeurde, niet slechts stukje geschiedenis", zegt Cahen. "Andere Europese hoofdsteden hebben zoiets al, Nederland niet."

Toch is daar wel behoefte aan, stelt Cahen. Met de wonden die de Jodenvervolging heeft geslagen als uitgangspunt moet het museum actuele thema's aan de orde stellen als genocide, religieuze intolerantie, antisemitisme en schending van mensenrechten.

Het museum is er voorlopig nog niet. Er is nu twee miljoen euro bij elkaar gebracht en dat is net genoeg voor de eerste fase van twee à drie jaar. De begane grond van de voormalige kweekschool wordt alvast als museum ingericht. Het is de bedoeling dat dat deel van het museum opengaat op 27 januari volgend jaar, op de dag dat wereldwijd de holocaust herdacht wordt.

Maar uiteindelijk is er 21 miljoen euro nodig, onder meer voor een grondige verbouwing van het hele schoolgebouw. Dat hopen de initiatiefnemers bij elkaar te brengen met hulp van sponsors.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden