null Beeld
Beeld

BoekrecensieKinderboek

Amos en de dieren betekenen duidelijk veel voor elkaar

Erin Stead maakte houtafdrukken in pasteltinten, met zichtbare textuur: prachtige sprekende gezichten.

Bas Maliepaard

Elf jaar heeft het geduurd voor dit Amerikaanse prentenboek is vertaald in het Nederlands en dat is opmerkelijk, omdat het in de Verenigde Staten vlak na verschijning al de hoogste onderscheiding voor prentenboeken kreeg en het bovendien een aanbiddelijk, tijdloos verhaal is.

De oude, zichtbaar zachtaardige Amos Muis is een man van gewoontes. Elke dag gaat hij met de bus naar de dierentuin, waar hij oppasser is. Daar speelt hij schaak met olifant, doet hij een hardloopwedstrijd met schildpad, houdt hij pinguïn gezelschap, leent hij zijn zakdoek aan neushoorn en leest hij uil een verhaaltje voor. Als Amos door een griepje niet naar zijn werk kan, besluiten de dieren de bus te nemen en hun vriend op te zoeken. De vanzelfsprekendheid daarvan ontroert: de dieren en de man betekenen duidelijk veel voor elkaar.

De illustraties zijn al even ingetogen en hartverwarmend als het verhaal: Erin Stead maakte houtafdrukken in pasteltinten, met zichtbare textuur, die ze aanvulde met grijs potlood. De sprekende gezichten van Amos en de dieren zijn prachtig, de decors eenvoudig en knus.

null Beeld
Beeld

Philip C. Stead
Amos Muis blijft een dagje thuis
Ill. Erin E. Stead. Vert. Lourens van Veluw.
Paolo; 32 blz. € 14,99
Vanaf 4 jaar

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden