Review

'Amore', Italiaanse liefdesverhalen ...

'Amore', Italiaanse liefdesverhalen bijeengebracht door Marina Warners, Wereldbibliotheek, 176 pp. - F 24,50.

In die wetenschap is ongetwijfeld, nu de zomer nadert, de bundel Italiaanse liefdesverhalen geproduceerd, die onlangs bij uitgeverij de Wereldbibliotheek verscheen onder de wel zeer orginele titel AMORE. Op de cover (ter voorkoming van elk misverstand gedrukt in de kleuren van de Italiaanse vlag) wordt het produkt in de volgende bewoordingen aangeprezen: “Gepassioneerde liefde, de Italianen staan er bekend om. In deze bundel zijn eenentwintig verhalen opgenomen (...) over prille liefde, over huwelijksaanzoeken, over overspel en over hoe je kunt leven met een ontrouwe echtgenote: een bundel verleidelijke verhalen uit het land van de onbegrensde passie.”

Je moet het maar op durven schrijven. Hoe holler het cliche, hoe voller de portemonnee, hoor je ze denken ten burele van de uitgeverij.

Eenentwintig verhalen dus, bijna allemaal zeer recent, en meestal van hier onbekende of minder bekende auteurs, een enkele uitzondering (Moravia, Tabucchi) daargelaten. De meeste zijn speciaal voor deze bundel vertaald. In tegenstelling tot wat de covertekst zo gretig suggereert, staat de passie in deze bundel nogal eens op de spaarbrander. De verhalen gaan namelijk niet alleen over de speelse of de hartstochtelijke liefde, maar ook en vooral over de verveelde, de gearrangeerde, de gecompliceerde en de fetisjistische liefde.

Menige wederhelft heeft al afgedaan voor de huwelijksnacht is aangebroken, menige liefde wordt langs omwegen geconsumeerd. Alberto Moravia's invloed op jongere generatie schrijvers in dit genre blijkt groot te zijn.

Mocht het eventuele succes van deze verhoopte kassazwager aanleiding vormen om volgend jaar een vergelijkbaar instantprodukt samen te stellen, dan doe ik vast een titelsuggestie: 'Bella Italia'. Imca Marina zal ongetwijfeld bereid zijn om een wervend voorwoord te schrijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden