MeToo

Amerikaanse uitgever doet biografie Philip Roth in de ban

Schrijver Philip Roth.  Beeld AP
Schrijver Philip Roth.Beeld AP

De zojuist verschenen biografie over schrijver Philip Roth is ‘gecanceld’ nu de biograaf MeToo-klachten aan zijn broek heeft.

Er was lang naar uitgekeken, de recensies waren lovend. Toch heeft de Amerikaanse uitgever de biografie van schrijver Philip Roth deze week definitief uit de handel gehaald. De reden: biograaf Blake Bailey (57) wordt beschuldigd van seksueel misbruik.

Het boek verscheen begin deze maand in de Verenigde Staten en stond direct hoog op de bestsellerlijsten. Maar toen verhieven oud-leerlingen van Bailey hun stem. Ze hadden in de jaren negentig les van hem toen hij docent Engels was op een middelbare school in New Orleans. Hij zou meisjes geregeld ongewoon stevig hebben omhelsd en zijn hand laag op hun rug hebben gelegd. Na hun eindexamen zou hij hen hebben benaderd met seksuele voorstellen. Twee vrouwen – een oud-leerlinge en een uitgeefster – zeggen te zijn verkracht.

Steeds meer vrouwen bij het koor van slachtoffers

De beschuldigingen stapelen zich al tien dagen op. Op sociale media voegen steeds meer vrouwen zich bij het koor van slachtoffers. Vorige week schortte uitgever W. W. Norton daarom de distributie en promotie van de biografie tijdelijk op. Dinsdag viel het besluit om het werk definitief uit de handel te halen. Een ander boek van Bailey, het autobiografische The Splendid Things We Planned (2015) zal ook niet meer worden gedrukt.

Bailey zelf ontkent alle beschuldigingen. Hij vindt het een schande dat zijn uitgever er geen gedegen onderzoek naar heeft gedaan, laat hij via zijn advocaat weten. Het plompverloren cancelen van zijn boek noemt hij ‘zorgwekkend en ongerechtvaardigd’. Hij is blij dat Europese uitgevers zijn boek wel in de handel houden. De Bezige Bij staat inhoudelijk nog altijd achter de Nederlandse vertaling en blijft die ook gewoon verkopen.

Schunnige onthullingen

Vóór het verschijnen van de biografie was gehoopt op allerlei schunnige onthullingen over Roth zelf, die in 2018 overleed. Zijn eigen boeken veroorzaakten altijd controverse, bijvoorbeeld omdat hij schaamteloos schreef over zijn vele affaires en zijn twee mislukte huwelijken. Hij zette vrouwen neer als monsters of als gewillige seksbommen, wat hem een misogyn imago opleverde. Maar in dit geval is het dus de biograaf die het schandaal veroorzaakt. Roth had hem zelf uitgekozen, onder meer omdat hij vermoedde dat Bailey hem niet met het geheven vingertje zou benaderen. Dat heeft hij in elk geval juist ingeschat.

Als gebaar zal uitgever W. W. Norton nu een geldbedrag doneren aan enkele organisaties die strijden tegen seksueel geweld – dezelfde som die Bailey als voorschot heeft ontvangen. Het staat de biograaf verder vrij om een andere uitgever te zoeken. Dat hoeft niet moeilijk te zijn. De omstreden cineast Woody Allen vond vorig jaar ook snel een nieuw onderkomen voor zijn biografie toen uitgever Hachette hem eruit had gebonjourd.

Lees ook:

Philip Roth was egoïstisch, manipulatief, bot, gul, geestig. En interessant?

Philip Roth hoefde geen eerherstel. ‘Maak me interessant’, droeg hij zijn biograaf nogal dwingend op. Het lukte Blake Bailey.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden