Fragment uit ‘Can't Get You Out of my Head’ Beeld
Fragment uit ‘Can't Get You Out of my Head’Beeld

FilmrecensieCan’t Get You Out of My Head

Ambitieuze pogingen om de wanorde van het heden te verklaren

Can’t Get You Out of My Head
Regie Adam Curtis
★★★★

Voor wie de kans wil lopen om uit z’n comfortabele wereldbeeld gesleurd te worden, staat sinds kort de zesdelige serie Can’t Get You Out of My Head op YouTube.

Aan deze ‘emotionele geschiedenis van de moderne wereld’ is twee jaar gewerkt door de Britse BBC-journalist Adam Curtis. In de typische hagelschot-stijl van zijn eerdere films probeert Curtis de vraag te beantwoorden hoe we op dit punt in de geschiedenis zijn beland. Niet dat al zijn pogingen om de schijnbare wanorde van het heden te verklaren even overtuigend zijn, maar hij doet een ambitieuze poging. Van de drugsepidemie, systemische ongelijkheid en instabiele staten tot de opkomst van populisme, complottheorieën en neurowetenschappen: Curtis brengt het allemaal met elkaar in verband.

De kritiek op zijn films is dat ze langs allerlei fenomenen heen scheren maar dat ze die nooit echt verklaren. Dat hij aannames als feiten presenteert. Dat hij kijkers eerder probeert te betoveren met ‘collage-mentaires’ dan te informeren met documentaires. Kortom, dat hij meer kunstenaar dan journalist is.

Vogelperspectieven

Dat kun je vinden. Zijn films zijn vogelperspectieven die politieke, economische, sociale en culturele ontwikkelingen van grote hoogte bekijken. Dan sla je de plank ook wel eens mis. Maar alleen al dat verfrissende perspectief maakt ze de moeite waard. En ook al raak je niet overtuigd door zijn betogen, Curtis levert altijd voer voor discussie.

Aangekomen in het heden, waarschuwt hij voor een door algoritmes gestuurd panopticum, waarin data onze toekomstige levens bepalen. Toch sluit Curtis af met een hoopvolle boodschap: uit de chaos van corona kan een nieuwe wereld groeien. Als we die tenminste willen.

Te zien op YouTube

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden