Review

Alternatieve geneeskunde'Kanker is boodschap van liefde'

Dietmar Kramer, 'Nieuwe therapieen met Bach-bloesems'. Uitg. Ank-Hermes. 402 blz. - f 79,50. O. Carl Simonton en Reid Henson, 'De kracht die in je schuilt'. Uitg. Intro, Nijkerk. 224 blz. - f 29,50. Anita Bachman en O. Carl Simonton, 'Moed als alternatief'. Uitg. Intro, Nijkerk, 64 blz. - f 17,50. Sieth Delhaas, 'Geen andere handen'. Uitg. Ten Have, Baarn. 201 blz. - f 29,90.

Volgens de Zwitser Dietmar Kramer, auteur van 'Nieuwe therapieen met Bach-bloesems', bezat Bach zo'n buitengewone gevoeligheid dat hij slechts een blad van een plant op zijn tong behoefde te leggen om de uitwerking ervan op lichaam en psyche van de mens te voelen! Kramer werkte Bachs concept verder uit, waarbij hij gebruik maakt van diagnose via huidzones en van toepassingen van de bloesems direct op de huid in plaats van inname via de mond.

Alternatieve geneeswijzen richten zich vaak op slecht gedefinieerde aandoeningen van uiteenlopende aard en berusten veelal op absurde theorieen. Vaak ook wordt op alternatieve wijze een pseudo-diagnose gesteld, waarna met behulp van diezelfde methode ook de genezing wordt vastgesteld. Er bestaat echter een nieuwe soort alternatieve therapie, die niet binnen dit solipsistische systeem blijft, maar die zich richt op een ernstige aandoening en zich bij haar theorievorming beroept op een aantal recente wetenschappelijke inzichten, die het voordeel van de twijfel genieten.

Iedereen kent het verhaal van de in de terminale fase verkerende kankerpatient, die zijn leven nog juist kan rekken tot de terugkeer van zijn geemigreerde zoon of de geboorte van het kleinkind. Over de al dan niet vermeende effecten van psychische kracht en moed zijn talrijke anekdotes in omloop en op basis van dit soort gebeurtenissen is een omvangrijk en snel groeiend therapeutendom tot stand gekomen, dat door Karin Spaink als 'orenmaffia' wordt betiteld. Een pionier op dit terrein is de Amerikaanse arts Simonton, die in 1978 samen met zijn toenmalige vrouw het boek 'Getting well again' publiceerde.

Hij beschreef daarin een gunstig effect van psychologische technieken als 'visualisatie' (waarbij de kankerpatient zich moet voorstellen hoe zijn kankercellen worden vernietigd door de zeer sterke witte bloedlichaampjes van zijn immuunapparaat) op de overleving van kankerpatienten. Deze claims zijn nooit erkend door reguliere kankerspecialisten, maar Simonton ging door. Over zijn werk en zijn huidige inzichten zijn recent twee boeken verschenen: 'De kracht die in je schuilt' en 'Moed als alternatief'.

Het eerste boek bevat een verhandeling over de moderne inzichten in de samenhang tussen psychische gesteldheid en de werking van het immuunsysteem, alsmede een verwijzing naar het werk van de inmiddels als fraudeur ontmaskerde Grossarth-Maticek over de preventieve werking van psychotherapie bij mensen met een 'kankerpersoonlijkheid'. Het geeft tevens een verslag van een door Simontons methode genezen patient met leukemie. Essentieel in Simontons visie is dat kanker een boodschap van liefde is en dat genezing volgt als wij ons beter openstellen voor de persoon die wij eigenlijk zijn. Het tweede boekje is een uit het Duits vertaald interview met de meester door Anita Bachmann. Een citaat: "Slechts de vertwijfelde roker is vatbaar voor longkanker."

Wat er kan gebeuren als kankerpatienten zich afkeren van de reguliere paden en besluiten zelf op zoek te gaan naar genezing, is te lezen in 'Geen andere handen' van Sieth Delhaas. Zij geeft daarin een verslag van de ziektegeschiedenis van haar aan huidkanker lijdende echtgenoot. De zeer kleine kans op genezing, die agressieve medische behandeling nog bood, werd door het echtpaar afgewezen en daarna volgde een tocht langs natuurarts, een alternatief werkend chirurg en enzymen-arts. De behandeling bestond oner meer uit het Moermandieet, vijftien verschillende soorten pillen, injecties met onduidelijke medicijnen, vitaminen en mineralen, alsmede koffie-clysma's. Het echtpaar kreeg alle medewerking van de huisarts, die een wonder van begrip bleek.

Het verhaal geeft een afschrikwekkend beeld van de schade die alternatieve kankertherapieen aanrichten: in plaats van een ordentelijke voorbereiding op een onvermijdbaar einde, een kracht-, energie- en geldverslindende exercitie zonder tijd voor bezinning en aanvaarding.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden