Recensie

Alsof je een komedie niet serieus hoeft te nemen

Hannah Hoekstra, Steef Cuijpers en Johan Heldenbergh in 'Kleine IJstijd' Beeld TRBEELD
Hannah Hoekstra, Steef Cuijpers en Johan Heldenbergh in 'Kleine IJstijd'Beeld TRBEELD

Kleine IJstijd
Regie: Paula van der Oest
Met: Ariane Schluter, Hannah Hoekstra, Anniek Pheifer, Monic Hendrickx, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Cees Geel, Bas Keijzer, Steef Cuijpers, Johan Heldenbergh en Thijs Boermans
★★☆☆☆

Belinda van de Graaf

Stop tien mensen met een gezamenlijk verleden een paar dagen in een groot, afgelegen huis en laat de emoties maar opborrelen. 'Kleine IJstijd', de nieuwe film van Paula van der Oest, volgt een beproefd recept. Denk aan het Deense familiedrama 'Festen'. Maar ook in de Nederlandse film kennen we het thema. Willem van de Sande Bakhuyzen zocht voor 'Familie' een 'gezellig' Oostenrijks chalet op. Mijke de Jong nestelde zich in 'Broos' met vijf zussen in een vakantiehuisje aan zee. En Marleen Gorris en Nanouk Leopold kozen in 'Antonia' en 'Wolfsbergen' allebei voor een groot huis op het platteland.

Tekst loopt door onder de trailer.

Ook Paula van der Oest die na haar A.F.Th. van der Heijden-verfilming 'Tonio' zin had in iets luchtigers, scharrelde braaf alle ingrediënten voor een reünie bij elkaar: een groot, afgelegen huis, een sloot bekende acteurs en wat kleine dramatische verwikkelingen om het gesprek gaande te houden.

Door de familiekring in te wisselen voor een vriendenkring, in dit geval een groep oude rockers, stond Van der Oest zichzelf wel een kleine variatie toe. Ze keek daarvoor af bij 'The Big Chill', een vrij gladde Amerikaanse tragikomedie over een groep oude studievrienden die - gaap! - moeten constateren dat er weinig overgebleven is van hun jeugdige idealen. Van der Oest maakte naar eigen zeggen een nederige variant van dat Amerikaanse voorbeeld en doopte haar film 'Kleine IJstijd'. De vijftigers die ooit samen in een rockband zaten en elkaar weer treffen om de as van bandleider Kas te verstrooien, roken een joint, nemen een neut en verdwalen in oud en nieuw zeer.

Het doel is een hedendaagse zedenkomedie waarin iedereen op zijn of haar manier de zielenpijn probeert te verlichten. De een doet dat met een zelfhulpboek, de ander met yoga en weer een ander komt aanzetten met een veel te jonge vriendin, gespeeld door Hannah Hoekstra die op de automatische piloot het nonchalante brutaaltje speelt. Dat is de makke van de film: fijne acteurs als Ariane Schluter en Monic Hendrickx met wie Van der Oest eerder werkte (aan respectievelijk 'Lucia de B.' en 'Zus & Zo.') hebben weinig houvast aan hun rollen. Ze zijn onderdeel van een tienkoppig acteursensemble waarin iedereen zijn tekstje zegt en zijn dingetje doet. Het is toneel voor de camera. Heel jammer dat Van der Oest zo snel na Tonio, de beste film in haar oeuvre, aankomt met dit slaapverwekkende niemendalletje.

Lees hier meer filmrecensies van Trouw

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden