Recensie

Als The Rolling Stones zelf dat beetje extra niet meer kunnen geven, doen hun nummers dat wel

Het concert in de Johan Cruijff Arena spetterde zaterdag een stuk minder dan op Pinkpop, drie jaar terug, toen de band voor het laatst in Nederland speelde. Beeld ANP
Het concert in de Johan Cruijff Arena spetterde zaterdag een stuk minder dan op Pinkpop, drie jaar terug, toen de band voor het laatst in Nederland speelde.Beeld ANP

Concertrecensie
POP
The Rolling Stones
No Filter Tour
Johan Cruijff Arena, 30 september
★★★☆☆

Joris Belgers

De belofte van eeuwige jeugd is hét geheim van de rock 'n roll. Vooropgesteld: oud worden zoals Mick, Keith, Ronnie en ja, zelfs Charlie? Velen zullen onmiddellijk tekenen bij het kruisje. Dat zien is geloven, en dat zien is naast hun onsterfelijke muziek de reden waarom de band nog steeds voetbalstadions vol trekt, 57 jaar na die toevallige ontmoeting op een treinperron tussen Jagger en Richards.

Ach, die leeftijd, hou toch op. Want wat zagen ze er fantastisch uit, met die uit graniet gehouwen koppen van ze. Daarbij heeft Mick Jagger op zijn 74ste nog altijd een rubberen lichaam, dat hij zaterdagavond van voor naar achteren, van links naar rechts over dat reusachtige podium slingerde. Vanaf de kruisvormige catwalk is hij oppermachtig, Jagger laat vanaf opener 'Sympathy for the Devil' tot afsluiter 'Satisfaction' iedereen uit zijn handen eten. Keith Richards (73) heeft nog steeds die onvervalste nukkige fuck you-houding. Dat zijn gitaartonen er soms volkomen naast vallen? Boeiend, hij doet gewoon waar hij zin in heeft, met die brede grijns op zijn smoel. Ronnie Wood (70) definieert zonder enige moeite hoe een rockster op het podium moet staan, kleurrijk gekleed, wild schmierend, de juiste grimas op het gelaat bij het uitwringen van zijn gitaar. En Charlie Watts (76)? Ach, Watts. Ook een held, daar niet van, maar de enige waarvan je denkt, die is wel toe aan zijn pensioen.

En niet zozeer omdat hij wat betreft uitstraling de zwakke schakel is. Ook omdat de stramme drummer - en daarmee de band - lang niet meer zo vlamt als voorheen. Watts houdt maar ternauwernood de kar op de rails, en kan niks extra’s meer geven. Want hoe leuk het ook was om de Stones te zien spelen, soms sluipt iets ongemakkelijks in hoe deze mega-act door hun eigen geschiedenis ploegt. Zo’n 'Paint it Black': je wilt dat het nummer naar het extatische opstijgt, maar dat gebeurt niet meer. Die vlakke dynamiek binnen de nummers zorgde er zaterdag vaker voor dat de spanningsboog slapjes bleef bungelen, en dat nummers als 'Miss You' of 'Start me Up' zelfs eentonig werden. Het concert spetterde een stuk minder dan op Pinkpop, drie jaar terug, toen de band voor het laatst in Nederland speelde.

Simpeler

Ze pakken het nu ook wat simpeler aan dan toen: slechts vier enorme led-zuilen als achtergrond, één voor elke Stone. Verder no filter, geen gezeik, gewoon dik twee uur spelen. Daarbij is de band overduidelijk terug bij hun liefde voor de blues, waar het allemaal mee begon. Ze spelen twee bluesnummers van hun recente coverplaat 'Blue & Lonesome', Mick Jagger is op dreef met de mondharmonica ('Just Your Fool'). 'Honky Tonk Women' en het lang uitgesponnen 'Midnight Rambler' zijn duidelijk de nummers waar de band het meeste plezier aan beleeft. Dat Jagger nog goed bij stem is hoor je vooral bij het mooie 'Shine a light', en een vol voetbalstadion dat 'You Can’t Always Get What You Want' meezingt zal altijd zorgen voor kippenvel.

Het is hun 38ste optreden in Nederland, zegt Mick Jagger trots, in niet eens zo slecht Nederlands. Het is niet hun laatste, over twee weken doen ze de Arnhemse Gelredome aan. Wellicht maken ze die veertig ook wel vol, en waarom niet. Want hoe Keith Richards bij wijze van slotrondje de onvergankelijke gitaarintro’s van achtereenvolgens 'Brown Sugar', 'Jumping Jack Flash', 'Gimme Shelter' en 'Satisfaction' mag inzetten? Onvergetelijk. Als de band zelf dat beetje extra niet meer kan geven, doen zulke nummers dat wel. U ziet: de magie van rock 'n roll.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden