Hulpactie

Als Nederland nu niets doet om Suriname te helpen, zijn we te laat, zegt Jörgen Raymann

Jörgen Raymann is een van de initiatiefnemers van de benefietactie Nederland voor Suriname.Beeld ANP

Een inzamelingsactie op NPO 1 moet Suriname helpen om beter voorbereid te zijn op een grote corona-uitbraak.

De situatie in de Surinaamse ziekenhuizen is penibel. Niet zozeer omdat deze vol liggen met Covid-19 patiënten, maar omdat ze daar totaal niet op zouden zijn voorbereid. Dus als het virus echt toeslaat zullen er zeker doden vallen, zegt Jörgen Raymann, een van de initiatiefnemers van de actie Nederland voor Suriname, die vanavond  te zien is op NPO1.

Op dit moment is er van 285 mensen in Suriname bekend dat ze besmet zijn met het coronavirus, in totaal zijn er sinds het begin van de uitbraak 614 mensen positief getest. Vijf patiënten lagen dinsdag op de intensive care. Dat lijkt niet veel, maar er zijn in heel Suriname maar 25 ic-bedden beschikbaar.

Het Surinaamse bedrijfsleven startte in maart de actie Su4Su om geld in te zamelen voor meer ziekenhuisapparatuur en behandelruimtes. Vanavond helpen bekende Nederlanders een handje met een benefietuitzending. Onder de initiatiefnemers zijn documentairemaker Mildred Roethof, zangeres Trijntje Oosterhuis, presentator Humberto Tan en cabaretier Jörgen Raymann. Aan de telefoon vertelt Raymann dat de actie juist nu belangrijk is: “Als we gaan wachten tot die tweede golf komt, zijn we te laat.”

Afgelopen maandag kwam het nieuws dat de situatie in het grootste deel van het land onder controle is en dat de maatregelen worden versoepeld. Het lijkt erop dat het de goede kant opgaat. Is die actie dan wel nodig?

“Vooral aan de oostkant is er maar weinig grip op het virus, dat deel is ook nog in lockdown. Mijn grootste vrees is dat die uitbraak doorzet. Dan voorzie ik Latijns-Amerikaanse toestanden waarbij de lijken op straat liggen. De gezondheidszorg in Suriname is al jaren een zorgenkindje. Er is een tekort aan materiaal, maar ook aan mensen. Het aantal ic-bedden kan nu worden opgeschaald naar vijftig, maar daar zijn geen handjes voor. De laatste jaren was er een echte braindrain van zorgpersoneel naar Nederland, veel verpleegkundigen zijn hier komen werken. Dat kun je ze ook niet kwalijk nemen met de slechte economie daar.”

Zit daar dan niet een groter probleem: de economie?

“De Surinaamse economie is al jaren zeer fragiel. Daarom ziet de regering zich nu ook genoodzaakt de maatregelen te versoepelen. Er is geen sociaal vangnet, als mensen niet werken hebben ze geen inkomen. Het is een duivels dilemma: laat je mensen sterven aan het virus of aan de honger?”

Wat hebben de mensen nu nodig?

“De ziekenhuizen hebben materialen nodig en er is een gebrek aan informatie. Het is bijna niet te bevatten hoe gevaarlijk de situatie is en daarover moet de bevolking worden geïnformeerd. Er zijn bijvoorbeeld veel airconditioners, maar er wordt bijna niet geventileerd. Het gaat er daar vooral om dat het koel is.”

Wat kunnen de kijkers vanavond verwachten?

“Een gevarieerde avond met tafelgesprekken met bekende Nederlanders die vertellen over hun relatie met Suriname. Daarnaast is er veel aandacht voor de geschiedenis van het land en de relatie met Nederland. En optredens van onder anderen Jeangu Macrooy, Trijntje Oosterhuis en Ronnie Flex. Een ‘hosselteam’ zamelt intussen op verschillende manieren geld in. Hosselen is een typisch Surinaams begrip voor dingen regelen. De avond is zeker niet alleen voor de Surinaamse gemeenschap hier, maar voor alle Nederlanders die een band hebben met het land. Elke euro telt.”

Nederland voor Suriname is vanavond van 20:30 tot 21:40 te zien bij de NTR op NPO 1.

Suriname versoepelt coronamaatregelen

Suriname kampt sinds eind mei met een uitbraak van het coronavirus. Het land heeft inmiddels ruim 600 bevestigde gevallen. Tot nu toe zijn er zeker 15 doden gevallen.

De Surinaamse gezondheidsautoriteiten melden dat ze de situatie in het grootste deel van het land onder controle hebben. Daarom kondigde vicepresident Ashwin Adhin zondag een verdere versoepeling van de maatregelen aan.

Zo gaan de scholen deels weer open. In eerste instantie gaat het alleen om leerlingen die een schooltoets moeten maken en examenklassen.

De versoepeling geldt verder voor een aantal specifieke sectoren en groepen zoals religieuze groeperingen, de horecasector, kappers, sportscholen en casino’s. Contactsporten, zoals voetbal, basketbal en vechtsporten, zijn nog niet toegestaan. Ook discotheken, nachtclubs, dancings en bordelen blijven gesloten. Het verbod op samenscholing van meer dan vijf mensen blijft verder van kracht.

Volgens de regering is de situatie in het oosten van het land minder goed beheersbaar. Daarom blijven daar voorlopig alle beperkende maatregelen gelden. 

Lees ook:

Dat een massale corona-uitbraak in Suriname tot nu toe uitblijft, is ‘meer geluk dan wijsheid’

De recentelijke uitbraak van het coronavirus in Suriname zorgt voor een gespannen sfeer in het land, dat het virus lang kon tegenhouden. Minister Antoine Elias van volksgezondheid maakt zich zorgen nu het aantal besmettingen ‘exponentieel’ toeneemt. 

Nederlandse coronahulp voor Suriname ingevlogen

Nederland heeft op verzoek van Suriname een zending medische hulpgoederen naar Suriname gestuurd. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden