Review

Als maîtresse kiest Courrier Adèle, juist omdat ze lelijk is

'Serena libri' is een nieuw uitgeverijtje dat vertaalde Italiaanse literatuur op de Nederlandse markt wil brengen. 'De zaak Courrier' van Marta Morazzoni is het eerste boek, en een aardige keus. 'De zaak Courrier' speelt zich af in een klein dorpje in de Auvergne aan het begin van deze eeuw. Alphonse Courrier is een van de meest vooraanstaande inwoners van het dorp, dankzij de winkel in ijzerwaren. Uit de verre omtrek komen mensen hun gereedschap bij hem kopen.

Courrier is een ordelijk man die zijn leven minutieus heeft ingericht. Op vaste dagen speelt hij kaart met zijn vrienden en op vaste dagen krijgt hij bezoek van zijn maîtresse, Adèle, het lelijkste meisje uit het dorp. Courrier heeft haar gekozen juist omdat ze lelijk is. Zij is hem volledig toegewijd. Maar als echtgenote vindt Courrier haar niet geschikt. Zijn vrouw moet wel aantrekkelijk zijn, met het oog op eventuele kinderen. Hij trouwt een mooie, ijskoude vrouw uit een naburig dorp, en krijgt twee kinderen bij haar, maar hij blijft zijn maîtresse zien, want alleen bij haar vindt hij genot en liefde. Alles lijkt volmaakt te zijn geregeld.

Maar dan begint het geordende leven van Courrier scheurtjes te vertonen. Hij lijkt de greep op zijn bestaan kwijt te raken. En als zijn maîtresse bij een brand om het leven komt, ontdekt hij dat ze veel meer voor hem heeft betekend dan hij dacht. Nu hij ineens de dinsdag- en de vrijdagavond vrij heeft, besluit hij zich geheel en al aan de winkel te wijden zodat hij zijn kinderen een aardig vermogen na kan laten. Hij geeft zichzelf zes jaar, tot het met zijn vijftigste levensjaar. Dan moet alles klaar zijn.

Het is vooral de manier waarop het verhaal wordt verteld die het boek zijn charme geeft. Morazzoni maakt voortdurend kleine zijsprongetjes, soms midden in een zin, met filosoferende, vaak grappige uitweidingen. En Alphonse Courrier is een personage dat je bijblijft. Het is daarom jammer dat de vertaling op veel plekken wordt ontsierd door onhandig in elkaar geknutselde zinnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden