Review

als leerling in dienst bij een Middeleeuwse apotheker

Candace M. Robb: Gif voor een Pelgrim. Vertaling Jacques Meerman. Boekerij, Amsterdam; 298 blz. - ¿ 22.5O.

Hoe het ook zij, 'Gif voor een Pelgrim' is een aardig boek. Het lijdt echter onder een poging tot modieusheid, zoals vaak in dit soort romans. Altijd speelt een geëmancipeerde vrouw de hoofd- of een belangrijke bijrol en je kunt er donder op zeggen dat er een homoseksuele verhouding in voorkomt. Zo van 'Dat konden ze toen ook al.'

Het boek speelt in York, een stad die met zijn Romeinse en Vikingse historie in de Middeleeuwen al oud was. Owen Archer, een kapitein van de boogschutters, verliest een oog, meent dat hij zijn ambt niet meer naar behoren kan uitoefenen en wordt door zijn heer als spion in dienst genomen. Hij moet uitzoeken hoe diens pupil aan zijn eind is gekomen, dat hij een natuurlijke dood is gestorven gelooft niemand.

Hij treedt als leerling in dienst bij de plaatselijke apotheker, van wie vermoed wordt dat hij een rol speelt in het drama. Maar de man ligt op sterven, zijn beeldschone vrouw beheert de zaak.

Aangezien Archer, ondanks zijn gebrek, een aantrekkelijke man is, laat het eind zich raden. De lezers weten trouwens al direct in het begin meer dan de speurder. Maar er moeten nog een paar doden vallen voor het zaakje is gepiept. Door de beschrijving van de stad en haar bewoners, alsmede een redelijk spannende plot, wordt het boek aardig. Een beetje leuterig, dat wel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden