BoekrecensieNon-fictie

Als het aan de Franse astronome Fatoumata Kebe ligt, duurt het niet lang voordat de eerste vrouw op de maan staat

null Beeld
Beeld

De Franse astronome Fatoumata Kebe schreef een fascinerend boek over de maan.

Nicole Lucas

Bijna vijftig jaar geleden is het alweer dat er een man op de maan liep. Eugene Cernan, die deelnam aan de Apollo-17 missie, was in 1972 de laatste. Een vrouw is er überhaupt nog nooit geweest. Als het aan de Franse astronome Fatoumata Kebe ligt verandert dat snel.

Op 17 augustus 1996 zag ze op tv Claudie Haigneré als eerste Franse vrouw de ruimte ingaan en besloot ze dat ze dat ook wilde. Ze studeerde sterrenkunde aan de Sorbonne, liep stage bij Nasa en deed onderzoek naar ruimteschroot. In Het verhaal van de maan belijdt ze haar fascinatie met het hemellichaam waarop ze zo graag een wandeling zou willen maken.

In heldere en interessante hoofdstukjes behandelt Kebe allerlei aspecten van de maan. Het gaat over theorieën hoe de maan is ontstaan en over mythes en legendes die haar omringen. En het gaat over de mensen die net als zij door de eeuwen heen geïntrigeerd zijn geraakt, zoals de in Amsterdam geboren Michiel Florent van Langren die in 1645 de eerste kaart van de maan maakte. En passant maakt ze korte metten met de vraag of die eerste maanlanding in 1969 niet gewoon fake news was.

Zelf is Kebe nog niet de ruimte in geweest. Maar Nasa wil in 2024 weer terug naar de maan. Eén vrouwelijke astronaut is dan wel het minste.

null Beeld
Beeld

Fatoumata Kebe
Het verhaal van de maan. Van haar ontstaan tot de eerste maanlanding
Vert. Ghislaine van Drunen
Wereldbibliotheek; 144 blz. € 17,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden