Review

Als een zwarte demon trekt Razyé over Guadeloupe

De Caribische schrijfster Maryse Condé heeft zich voor haar roman 'Bovenwindse hoogten' laten inspireren door Emily Brontë's 'Wuthering Heights'. De demonische held Heathcliff herschept ze tot de zwarte vondeling Razyé die samen opgroeit met het mulattenmeisje Cathy. Zij laat Razyé in de steek om te trouwen met een blanke rijke plantagehouder. Niet alleen ontvlucht zij zo de armoede, maar ook kan zij door haar huwelijk haar kleur verbeteren, wat in het laatste decennium van de negentiende eeuw nog een grote rol speelde in het Caribisch gebied.

Jos de Roo

Vanaf dat ogenblik is Razyé uit op wraak. Gedreven door een allesverterende haat zorgt hij voor het platbranden van de plantages en de ondergang van de voormalige machthebbers. Dat is nog niet genoeg voor hem: iedereen in zijn omgeving moet hij kwellen, omdat hijzelf gekweld door het leven gaat. Als een zwarte demon trekt hij over Guadeloupe, gebruikmakend van de rivaliteiten tussen families, religies en rassen.

Maryse Condé zuigt je mee in een moeras van emoties en in een wereld waar alles op zijn kop komt te staan. Democratisch aandoende veranderingsprocessen worden ontmaskerd als ordinaire wraakoefeningen. Opnieuw bewijst Condé dat ze tot de grootste schrijvers van het Caribisch gebied hoort. 'Bovenwindse hoogten' is een prachtige Caribische variant van 'Wuthering Heigts'. Condé stelt zich met deze roman op één lijn met Jean Rhys, wier klassieker 'Wide Sargasso Sea' geïnspireerd was door 'Jane Eyre' van Emily Brontë's zus Charlotte.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden