Opinie

Allemaal fanatiek op zoek naar de beer van Nijntje

RIJSWIJK - Al de hele week galmt het tweestemmig door ons huis. ,,Nijntje, Nijntje, dat is zo'n lief konijntje ... Nijntje, Nijntje, het is gewoon een schat!'' Mijn driejarige dochter is nog steeds hoteldebotel van haar eerste theaterervaring, 'Nijntje de musical', en haar kleine broertje, wiens favoriete knuffel het beroemde konijntje is, zingt van harte met haar mee.

Bianca Bartels

Half april lieten we de première van Nijntje aan ons voorbijgaan. Hoe onterecht. In Rijswijk speelden de zes konijnenacteurs de zaal vol peuters en kleuters plat. Ademloos volgde het grut de vertrouwde verhaaltjes die voor hun ogen tot leven kwamen.

Rode draad is Dick Bruna zelf, gespeeld door Jan Elbertse. Hij schept letterlijk de wereld van Nijntje. Hij vertelt de kinderen het verhaal dat de konijnen spelen, en als de familie Pluis iets nodig heeft, vragen ze simpelweg aan Bruna of hij het even voor ze wil tekenen. Het decor is een 3-D-uitvoering van de bekende boekjes. Met de exacte kleuren, bloempjes en voorwerpen, zoals de blauwe auto, de gele beer en de rood-witte strandtent. Het is de kracht van de eenvoud, zo dicht bij de belevingswereld van peuters en kleuters, die de boekjes al 46 jaar groot maakt, en het is diezelfde prachtige eenvoud die de musical tot een succes maakt. Geen overbodige tierelantijnige danspasjes, ingewikkelde lichteffecten of dubbelzinnigheden. Gewoon kleine herkenbare verhaaltjes in mooie vormen en kleuren voor kinderen vanaf drie jaar.

Heel spannend werd het wel toen Nijntje haar beer kwijt was. Noodkreet van Nijn: ,,Het beertje kan niet slapen zonder mij!'' Alle kinderen in de zaal zochten fanatiek onder hun stoelen mee naar de beer, want Nijntje's hartverscheurende huilen konden ze niet verdragen. Nijntje moest getroost, en snel! Gelukkig werd de beer door een van de kinderen gevonden en kon het geweldige theaterfeest weer doorgaan.

Alle lof voor de teksten van Ivo de Wijs, de regie van Bruun Kuyt en de muziek van Joop Stokkermans. Zij raakten precies de goede snaar: maatwerk voor kinderen, zonder kinderachtig te worden. Wat de productie -waarbij Dick Bruna zelf nauw betrokken is geweest- bovendien erg siert, is dat de enorme Nijntje-commercie ontbreekt in de schouwburg. Dus geen stapels met Nijntje-knuffels, -boekjes, -kalenders, -rugzakjes en andere hebbedingetjes, waardoor de nadruk blijft liggen op de theaterervaring. En daar zal ik nog vaak aan herinnerd worden, want inmiddels is ook de cd met alle musicalliedjes uit -voor een kindvriendelijke prijs. Lang zal Nijntje dus nog leven!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden