null Beeld
Beeld

PodcastAll I want to do is talk about Madonna

Alleen maar over Madonna praten? Heerlijk!

Thaloen Verweij

Weet u nog wat u deed op 21 maart 1989? De twee Amerikanen achter de podcast All I want to do is talk about Madonna wel. Mark Snyder en Kenny Finkle kochten allebei een cassettebandje van het album Like a Prayer van Madonna, dat die dag uitkwam.

Laat ik maar open kaart spelen. Ook ik weet nog precies waar ik was op die mooie dag in 1989 (met mijn ouders en zus op vakantie in Californië) én wat ik deed: ook ik kocht Like a Prayer, maar dan op cd. Al maanden keek ik ernaar uit. Kortom, ik was (en ben, want er is niks tegen te doen) wat je noemt een Madonna-fan.

Als tiener dreef ik mijn ouders tot wanhoop door dagelijks liedjes als Express Yourself en Vogue ietsje harder dan noodzakelijk af te spelen. Ik voelde een diepe connectie met de zangeres, wist zeker dat zij mij begreep en ik haar. Lang heb ik overwogen een brief te schrijven om de door paparazzi achtervolgde Madonna uit te nodigen om bij ons thuis tussen de weilanden op adem te komen.

Chronologisch door het oeuvre van de zangeres

Maar goed, waarom vertel ik dit in een podcast-rubriek? Simpel. Ik herken iets van mezelf in de makers van ‘All I want to do...’: voor een praatje over M. kun je me altijd wakker maken, bij wijze van spreken. Toch denk ik dat deze podcast niet alleen voor hardcore aficionado’s interessant is, maar voor een bredere groep liefhebbers van popmuziek.

De opzet is simpel: Snyder en Finkle bespreken steeds één liedje en podcasten zich zo chronologisch door het oeuvre van de zangeres. Begonnen in het najaar van 2019 met Lucky Star (1983) zijn ze nu op de helft, bij het album Ray of Light, het zevende van veertien Madonna-albums. Afleveringen van soms maar 10 minuten proppen ze vol interessante feiten, inzichten en (soms herkenbare) anekdotes.

All I Want to Do is Talk About Madonna. Beeld
All I Want to Do is Talk About Madonna.Beeld

Het leuke is dat ze zich niet beperken tot weetjes over de totstandkoming van het nummer, maar dat ze elk liedje situeren in de tijd en Madonna’s levensfase. Zo schetsen ze een overtuigend beeld van het leven en de motieven van het popicoon. Ze laten bijvoorbeeld zien dat de zangeres in vroege teksten nog haar best doet zich te voegen in masculiene ideeën over vrouwelijkheid, al bevrijdt ze zich al snel van dat traditionele perspectief.

Als luisteraar ben ik nu bij Like a Prayer, Madonna’s vierde album en in 1989 het begin van mijn fanatieke fan-zijn. Wat mij betreft mag deze podcast net als de zangeres nog héél lang doorgaan.

En voor iedereen die zich zorgen maakt na recente Instagram-posts van de zangeres, waarin ze strakgetrokken en bijna onherkenbaar gefilterd joints en alcohol nuttigt: niks nieuws onder de zon. Madonna trekt nou eenmaal graag de aandacht. En wij praten graag over haar.

All I want to do is talk about Madonna is hier te beluisteren én in alle bekende podcastapps.

De beste podcasts uit binnen- en buitenland, voor u beluisterd en gerecenseerd door de redactie van Trouw. Lees hier eerdere recensies terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden